2008. március 15.

Almáspite

Kedvenc mélyreható életfilozófia szakácskönyvemben Bacher Iván a dinsztelt káposztáról azt írja, hogy az úgy jó ha egy kicsit megbolondítjuk. Szalonna, méz, fehérbor, alma, köménymag: szárnyal a fantázia. Aztán az idők folyamán, ami egy élet során sajnos menthetetlenül eltelik, elmaradoznak a sallangok: megdinszteljük szépen a káposztát, ami így készül az a dinsztelt káposzta.

Az iF-ben van almáspite. Nem mondom, hogy felér a legjobb dinsztelt káposztával, de a filozófiájában van valami hasonló. Alma és linzertészta. Persze fiatalosan: kerül mellé, belé ez az: dió, lekvár, vanília fagyi, mentalevél. De így is finom. Kávé mellé például.
_

2008. március 14.

Sajt kóstoló

Gyerekkoromban a tejfölt szerettem a legjobban. A tejfölös néni házhoz jött. De a tejfölnek nem lehetett nekiesni, a levesbe csak spórolósan tettünk, próbáltam nem elkeverni az összest. Vacsoránál a tejfölös túró volt a dőzs (piros paprikával). A sajtot később szerettem meg, de akkor nagyon. Elképzeltem, mennyivel normálisabb lenne torta helyett egy kerek trappistát kapni születésnapra. Ez nem vált valóra, viszont kiderült, hogy a magyar trappistát érdemes a Zsiguli csomagtartójában Ausztriába csempészni. Pedig ott vannak az Alpok, a tehenek, gondoltam. Ma már tudom, hogy az a trappista érettebb volt, mint sok mostani utódja. Szép sárga, és nem utolsó sorban olcsó.

Külföldi sajttal nem próbálkoztam, a pénzt inkább sífelszerelésre meg felvonóra költöttem. Franciaországban, útban a Chamonix felé meg sem kérdeztem a piaci néniktől, mennyibe kerül az a sajt. Persze nem akartam lelepleződni, hogy fogalmam sincs, mit szeretnék.

Mára ez is megváltozott egy kicsit. Tudom, hogy tehén-, juh- vagy kecsketejből különböző érlelési eljárásokkal és tenyészetekkel készülnek a sajtok. Semmi nagy titok, évszázadok alatt kipróbálták így is, úgy is: a legjobb megoldás receptjét féltve őrzik. Mint a legtöbb művészet: jókor, jól kell csinálni. Például a roquefort, a kékpenészes sajtok leghíresebbike juhtejből készül, és csak akkor ez a neve, ha azokban a pincékben készül ott, a Massiff Central hegyei között. A márványsajt más, de ettől még azt is szeretjük.

Az iF -ben a francia sajttálon igyekszünk egy kis franciás kóstolót adni, mégpedig Nagy Tamás sajtkereskedéséből válogatva. - Általában - a tálon van lágysajt: brie és erősebb illatú camambert, kecskesajt, kékpenészes- és valamilyen keménysajt (én a gruyere-t szeretem). Ezek a sajtok jól kiemelik a borok ízét. Érdemes együtt kóstolgatni őket a chardonnay-vel vagy a sauvignon-okkal. A kéksajt és a tokaji (aszú vagy édes szamorodni) harmóniája (vagy ellentéte) nagyon élvezetes. Érdemes odafigyelni egy pillanatra, emlékezetes lesz.
_

2008. március 7.

Dresch Mihály és Dávid Yengibarjan

Mindössze egyetlen jól húzott ívért a sível érdemes utazni, hetekig taposni a havat és szívni az oxigénmentes levegőt. Egy szellemes ötletért érdemes évekig gondolkozni egy számokról szóló kérdésen. És megéri egy veszteséges kávézóval járó méltánytalanságokat elviselni egy ilyen koncertért, az élményért, amikor magával ragad két csodálatos muzsikus zenélése. (képek)


2008. március 6.

Van szódásüveg a hűtőben.

Kedvenc országrészemből hazafelé a Bartók rádiót hallgattam. A szódavízről beszélgettek. Éppen szódásüveg kiállítás van Berettyóújfaluban. Jedlik Ányos, Vörösmarty Mihály, József Attila, Márai Sándor neve került elő, a hazai fröccskultúra nagy nevei. Eszembe jutott, hogy milyen sajnálatosan néznek ki a ma a műanyag szódás üvegei, nem beszélve az iF pultban lévő nagy fémpalackról, amiből buboréktalan langyos szóda jön. Megkérdeztem a szállítót és kiderült, hogy hoznak rendes literes szódát üvegben. Remek! Van szódásüveg a hűtőben, jó fröccs az iF-ben.

Kedves Kálmán, Spenót, Valika, többiek: lehet jönni fröccsözni. (Fröccs ABC)
_