2009. január 29.

Vesztergombi József borai
Hamarosan az iFben
Mint a legszebb kék leányszem,
Mint a nyájas őszi ég,
A szegszárdi szőlőfürtnek
Szeme olyan tiszta kék,
S hogyha már szőlőkorában
Ily varázsjátékot űz:
Hogy ne volna hát borában
Hogy ne volna égi tűz

részlet Garay János
SZEGSZÁRDI BORDAL (1846) c. verséből

_
John Statz - Amerikai énekes/dalszerző
2008 február 2. 19 30 iF kávézó


John magyarországi barátja Szabó Ádám küldte az alábbi szövegeket:

John Statz zenéje, dallamvilága az amerikai folk (népi, nemzeti) és a country (vidéki) keveréke.

"Zenéjéhez/dallamvilágához hozzátartozik a gyönyörű gitár hangzás, amely visszarepíti az embert a folk zene, az azt művelő zenészek aranykorába, amikor még lépten-nyomon zenéltek, így is fejlesztve zenei tudásukat. Az érdes hangzás megédesítette az ő szavait. Amikor a klasszikus "Can The Circle Be Unbroken" c. dalt feldolgozta, akkor vált nyilvánvalóvá elérkezett az idő számára, hogy a folk zene gospel jellegű örökségébe belevágjon."
Upstage Magazine, New Jersey, USA


Ritka alkalom, gyertek meghallgatni, találkozni vele.

_

2009. január 27.

Kardos Dániel és Lamm Dávid
2009. január 25. 19 30-22 00

Régi vendégek az iFben, pénteki fellépéseik címe "Friday night in iF" volt. Egy még régebbi koncertre utaltunk a címmel, egyszer, -többször- három híresség adott közös koncertet talán San Franciscoban: Paco, John és Al. A Ráday utcában a mi két hírességünk, a két vidám osztálytárs elragadó játéka és kifogyhatatlan jókedve garantálja a hangulatot. Aki elmulasztotta most, mehet Oslóba vagy Londonba Lamm Dávid után, aki Balázs Elemérrel turnézik, vagy keresse a VaSiKa trió swing bulijait Kardos Dani ügyben. És iFigyelje a műsorunkat, játszanak még nálunk ők is.

link ajánlat(?)
paco, john és al
balázs elemér group
vasika trió
_


2009. január 25.

Tóth Andrej kiállítására készülünk
RICETTA LIMONCELLO Limoncello recept Rómából

1. Szedjetek le a fáról (??) 8 szép citromot. Alaposan mossátok meg őket.
2. Hámozzátok meg a citromokat, de csak a legkülső, sárga héj az, ami kell, a fehér réteg már nem.
3. Tegyétek a citromhéjakat egy üvegedénybe és öntsétek le 1 liter 95%-os étkezési alkohollal.
4. Az edényt fedjétek le -- ne légmentesen -- és hagyjátok sötétben állni 15 napig.
5. A 15 nap elteltével készítsetek szirupot: 1 liter vízbe 600/800 gr cukrot melegítsetek addig, amíg a cukor föl nem oldódik. Ezután hagyjátok lehűlni a keveréket.
6. Szűrjétek le az alkoholt, hogy ne maradjon benne citromhéj. Ezeket ki lehet dobni. A leszűrt alkoholt öntsétek vissza az üvegedénybe.
7. Öntsétek az alkoholhoz a hideg szirupot.
8. Az edényt tegyétek vissza a sötétbe, legalább egy hétre.
Kész a limoncello!

P J tanár úr megjegyzései:


Nota bene. Nyilván a citromon dől el a dolog. Ha nincs citromfa, egye fene, a piaci is mehet, csak legalább közepes méretű legyen vagy nagyobb, amilyenek dél-olaszországban teremnek. Ha csak kicsiket találtok, lehet belőlük 9 vagy 10 is. A fontos az, hogy érettek legyenek és legfőképpen nem kezeltek, viasszal vagy vegyszerrel.

Mi a biopiacon - a Mom mellett - szoktuk beszerezni a biocitromot. Ez szombatonként délelőtt van nyitva. Ha nem akartok kifutni at időből, meg lehet próbálni valamelyik bioboltban. Ajánlom a Culinaris-t .

Nálunk nem forgalmaznak étkezési alkoholt, vodkával szoktuk kiváltani. Érdemes gyógyszerész kapcsolatnál informálódni, meg állítólag Szlovákiában létezik. Euróért :(


A cukormennyiséggel lehet játszani, nekünk hol édesebb, hol vodkásabb. Eszetekbe ne jusson utólag korrigálni, a következő eresztés majd másképp lesz más.


Jó főzőcskézést!

P J tanár úr

_

2009. január 22.

Blue note
1909+100=1939+70=2009

A blue note lemezkiadó, alapítója Alfred Lion berlini jazz rajongó 1909-ben született, az első lemezkiadás pedig 1939-ben készült két boogie woogie zongoristával: Albert Ammons és Meade Lux Lewis a nevük. A blue note egyébként a bluesban és a jazzben használt egy kissé alacsonyabban megszólaló hang, mondják dirty note-nak is. A fogalmom nem ment minden hamis hangot, néhány akkordban használható. (A blue szó nem csak kéket, hanem egyfajta szomorkás hangulatot is jelent.)

Blue note a konkurrenciánk Manhatten-ben. Összehasonlításként: 35 USD a bárban, 55 USD az asztalnál -egy részéből azért rendelni is lehet- kell még repülőjegy New Yorkiba, taxi Manhattanbe... A show végén távozni kell, jön a következő menet. Holnaptól három napig Mos Def lép fel ötödmagával. Ha mégis érdekes: hip hop.

Mindenestre gyertek az iFbe: ebédelni, vacsorázni, kávézni, festményeket mustrálni, zenét halllgatni:
http://ifkavezo.hu/public_elemei/Page909.htm


_

2009. január 21.

Egyre nagyobb a meghívó

És a muzsika...!
_







_

2009. január 19.

A gitár a Ráday utcai télből a nyárba visz

Gipsy flamenco fusion: Guszti és Ilan. Ezt a címet adta az első fellépésüknek Ilan az izraeli gyermekorvos, aki két életforma, az orvos és a zenész hívása között örlődik. Szerencsénkre újra és újra a gitárt és Budapestet választja, ahol egyébként a diplomáját is szerezte. Idén új duó felállásban Balogh Gusztáv énekes-gitárossal először az iFben léptek fel, de hamarosan jön a kövtekező koncert is, február 5-én csütörtökön, ugyanitt.

Ahogy megszólal a két gitár elmúlik a csúszós sötét tél, a szmog és a szálló por, még az időközi választás is veszít az frisseségéből, helyette napsütésre, tengerre, hegyekre, szélre és szenvedélyre emlékezünk. Még vacsorázni is elfelejt a közönség. Talán ötödikére megéheznek. Gipsy (jewish) flamencora és kacsamellre. Almáspitére. De van mindenféle..

_
Amerigo Tot 1909-ben született

A szám azért érdekes mert az idei, alig két hete érvényben lévő évszámból éppen 100-t kell kivonni ahhoz, hogy megkapjuk.

Amerigo Tot élete és életműve példaértékű és sokak számára elveszett. Alig több mint 77 éve 1931-ben - a gyüjtőfogházban eltöltött három hónap után, ahova egy turulista tüntetés megtámadása miatt került - gyalog vágott az útnak a dessaui Bauhausba, ahol bentlakásos ösztöndíjat nyert. (Ez a gyaloglós életforma Werner Herzogra is jellemző.) Utána természetesen(?) tengerésznek állt. Így alakult az európai kultúra.

Az évfordulóra Nemes Péter, kedves barátunk, szerkesztett honlapot: http://amerigotot.hu

_


2009. január 17.


Jazz szarvassal

Január 17-én szombaton este a Trio Minor zenél az iFben. A mai világban fülszöveg nélkül nem megy. A legjobb ha hivatkozunk az ajánlóban húzónevekre. Tessék: Nemes Péter barátai. Húzónév: Ő készítette a meghívót, a balatonfüredi uszoda halljában lévő szobrot az iF névjegyet és az unicum szőlőt, ami hamarosan ott lóg az iF plafonján. Van másik attrakció is: a szarvasból készült vacsora amit Kassai Józsi szakács nagy kedvvel és szeretettel készít az asztalokra. GYERTEK MA ESTE, jó bui lesz!

Minor Trio

Rieger Attila – gitár
Horváth Balázs – bőgő
Varga Bendegúz – dob


A Trio Minor fiatal zenészekből alakult 2008 őszén, dinamikus akusztikus trió, amelynek repertoárja a jazz nagy előadói által komponált dallamokból építkezik. Számos saját szerzemény is kiegéaszíti az örökzöldekből álló sort, amelyek jobbára hasonló stílusból táplálkoznak, de modernebb hangvételükkel igyekeznek megalapozni a formáció saját zenei névjegyét. A Trio Minor 2008 novemberében megnyerte a Magyar Jazz Szövetség jazz-combo versenyét.
_

2009. január 6.


Várhelyi Tímea kiállítása és Sanzon-Jazz

Csütörtökön (január 8-án) nyílik Várhelyi Tímea festményeinek "zongoralábak" című kiállítása. A festő örök témái a robosztus fekete falábak, apró rézkerekek a parketta és a szoba tengerszintje tárgyainak együttese. A képeket látva megértjük, a porszem ugyanúgy süllyed el a vízben mint a kavics. A kiállítást Galicza Péter nyitja meg a, a kéépeket három hétig láthatjuk.

Utána Berezvai-Idrányi duo az iF kávézóban. "A réz és húr ismét összecsendül romantikusan, dallamosan, olykor kísérletezően a jazz és sanzon világán belül." írja Márta trombitás az iwiwen. A youtube filmen az otthonos szoba sarkában lévő zongorán és trombitán megszólaló tanáros meditálást polgári jazznek neveztük. Akárhogy is, ellenálhatatlanul muzsikálnak és előbb utóbb megszólal a vendégek kórusa is: Padam-padam.padam...

_

2009. január 4.

BUÉK 2009!

"Bolyongok a város peremén". Ez a nóta szól szilveszter óta a fülemben. A három szirÉnek: Ádám Kati, Lukin Zsuzsanna és Oravetz Mária hajnalig énekelték a régi slágereket. "Nekem a Nagykörút a Grand Boulevard". Darvas Ferkó távzongorozási rekordot döntött. Jó volt a kedv és elfogyott a lencseleves.

A fotopályázat itt látható nyertes felvétele a konyhában készült: Csaba jó erőben várja az Új Év kihívásait. A válság felkötheti a gatyáját, ha a konyhába is be akar törni. Ahogy az olajválság idején kimondta a párt határozata: hozzánk nem gyűrűzik be. Ezért aztán:

iN 2009 everyday iF!

_