2009. február 28.

Szendrő Szabolcs fotókiállítása

A minap (1981-ben lehetett) felugrottam a Babcsán Gabóhoz cipőt kölcsönkérni a Pamír túrához (dupla poprád típusú bőrcipőt). Gyönyörű fekete-fehér nagyításkat mutatott a Szász Svájc-i mászásairól, Szabi készítette a fotót és a labormunkát is. Gabó szárnyas szavakkal (a lelkesültség és a színes szóáradat már akkor sajátja volt), dícsérte a fotóst, a mászót és a jó barátot. Nem alaptalanul.

Kairóban sétáltunk, egy féllábú koldus dolgozott a földön ülve, lábcsonkját
mutatta. Szabi felhúzta a nadrágját, ott az övé: bizonyítva, hogy az életét mindenki maga csinálja.

A Szabi legendák igazak. Az "öreg" a Kedar Dom keleti falának csak azért lett első megmászója (Ozsváth Attilával), mert a fiatalok kidőltek a nehézségektől, a hegy meg "ott volt".

Elsuttyant egy pár év, Szabi az maradt aki volt: jó barát, mászó és fotós. Bölcs ember, annyira bölcs, hogy beismeri, nem csak bölcs de szerény is. (vesd össze K. Gödel 1. nem teljességi tételével!)

Gyertek el találkozni vele március 5-én 6-kor! A képek egy hónapig még ki lesznek állítva!

_

2009. február 27.

Megtalálták a legősibb angol szavakat

A two és a three ősi angol szó, a bad vagy a dirty viszont idővel kikopik a nyelvből a Readingi Egyetem kutatói szerint.

Komputeres szimulációval fejtették meg brit kutatók a legősibb angol szavakat, amelyeket akár a kőkorszak embere is használhatott 20 ezer évvel ezelőtt...(index tudomány)

Először csak a második legősibb szó lett meg, de aztán ittak a kollégák még két limoncellót és: ONE! kiáltottak egymás szavába vágva.

A képen egy még megfejtetlen fizikai jelenség: a tehéngyilkos gömbvillám.

De hogy kerül ide Varecza László?

_

2009. február 23.

Kóstoljátok meg és lássatok!

"A pinceajtó előtt, a két nagy diófa alatt a színes abrosszal terített asztal, kolbásszal, szalonnával, sonkával, hatalmas kenyérrel, tepertős pogácsával. Van zöld- és paradicsompaprika, erős és gyenge, ki milyet szeret. A diófa tövében állnak az ásványvizes üvegek. Tíz lépéssel odébb már ég a tűz és a férfiak nyársakat faragnak. Szalonnasütés. A gazda most folytatja döntő megbeszéléseit a vének tanácsával, a három legöregebb és legtapasztaltabb ivóval. A dolog nem egyszerű. Melyik borral kezdjék. A közönséges megoldás az, hogy a leghígabb savanykás újborral. Régi szokás, alig lehet eltérni tőle. A tavalyi muskotály remekül sikerült, szól az egyik öreg. Fejbeszállós, mondja a másik. Az asszonyok túl korán megbolondulnak, ez a gazda véleménye. Sose lehet elég korán, veti rá a legbölcsebb.

A pincébe vonulnak és felszívják a muskotályt. Nemes és tiszta muscat otonel, a legszőkébb fajtából, zöldes csillogású hamiskás szeme van. A mellette lévő hordó édeskés kadarka. Málnaszörp, szól az egyik agg, mikor a nyelvét beledugja. De ebből is lehúznak néhány üveggel. A harmadik fajta a tavalyi rajnai rizling. Végigkóstolják, és csak szótlanul bólogatnak. Kóstoljátok meg és lássatok, szól a Zsoltár. Néma tisztelettel töltik meg az üvegeket, és mind a három bort kiviszik az asztalra."

Hamvas Béla: A bor filozófiája (részlet)

Nem szabadkozom, amiért nincs minden kellék az iFben (pl. diófa alatt terített asztal, bár cseresznyefa asztal azért van). Mégis: gyertek bort kóstolni!

Vesztergombi József Remetebor kóstolója március 4-én.

_

2009. február 21.

Normafa, Horn Lajos

Hogy jön ez ide? Napközben kevesen jöttek az iFbe. Kimentem megnézni, nyilván mindenki síel a Normafánál. Kevesen síztek, viszont a lejtők tele vannak szánkózókkal. A Zsigray lényegében a szánkózóké sőt a Nagynormán is lecsúsznak. A Csőben a bokrok már nagyon megerősödtek, nehéz lenne versenyt rendezni, mint hajdanán.

Sajnos Horn Lajos is már csak hajdanán. Gyalogolok felfelé a sível, persze, hogy Ő jut eszembe. "Ebben az évben már 29 napot síztem a Normafánál" mondaná, csodálkozhatnánk, hogy a francba. Mindennap kiment és ha lehetett sízett. Ami azt jelentette, hogy reggeltől estig, megállás nélkül gyönyörűen (ez a lesiklásra vonatkozik nem a gyaloglásra: azt gyorsan).

Egyik kedves élményem vele egy boroveci síelés, egész nap próbáltunk a nyomába érni, nem sok sikerrel, de lenn-fenn mindig megvárt, és egy viccet elmesélt. Aztán leszáguldottunk, hogy elérjük az utolsó felvonót. Elértük, leszáguldottunk egy utolsót. Legalábbis azt hittük, de lenn jobb ötlete volt az öregnek: menjünk még egyet gyalog. Fenn elmesélt egy viccet.

Gyertek szarvasgombás-diós-camambertes vargányakrém levest enni és Vesztergombi Sillert vagy Dörgicsei Juhfarkot kortyolni! Nincs kivilágítva a pálya.

_

2009. február 17.

Fragments: változás a programban
február 20. 19 30


Péntekre a "Fragments" c. lemez bemutatóját ígértük. Sajnos Baló István és Egri János le kellett mondja a részvételt. Helyettük Jelinek "Emílió" és Barcza Horváth József fog zenélni.

A fellépők tehát Orgon Albert ének, Cséki Kámán zongora, Barcza Horváth József bőgő és Emilíó dobol, de fogadjunk, hogy énekelni is fog. Azt mesélik róla, hogy amikor elnyerte Brüsszelben a 23. Jazz Hoeilaart-on az "Év legjobb jazzdobosa" címet örömében énekelni kezdett: kirobbanó sikerrel.

Emlékeztek José Luis Félix CHILAVERT Gonzálezre a kapusra aki hatvankét lőtt(!) góljával a világ legeredményesebb kapusa?

Szombaton 21-én Oláh Tzumó Árpád és Egri János zenél. Gyertek!
_

2009. február 16.

Siller és rozé

Alább idézet következik a művelt alkoholistától, de idetolakodok azzal a tudással amit Vesztergombi József úrtól szereztem a témában. A kulcsszó a TRAMPLI: a siller igazi vörösbornak szánt, magasabb cukorfokú mustból készül, de hasonlóan a rozékhoz. Így lesz a rozénál tramplibb bor. Viszont csúszásban állítom jó, arra is van kitalálva. Vesztergombi úr kártyacsatákhoz ajánlja, na nem snapszli: ulti.

"Vesztergombi József Szekszárdi Siller 2006
(a művelt alkoholista)

Siller küvé (kékfrankos-kadarka-merlot-zweigelt), igazi multikulti gemisch, amiből a kadarka sem maradt ki. A fajta már csak történetileg is fontos alkotóeleme egy igazi sillernek – persze azt nem állítom, hogy ez a fajta garantálná a hamisítatlan sillerminőséget!

Mély lazacszín, vagy még inkább eperszörp, amit friss spricnivel hígítottunk, az illatból határozottan kiütközik az eper. De ahol van eper, ott van más is (málnától a ribizlin át a meggyig vezet az út egy rövidke vadszederalagúton át, az alagút végén hecsedlibokrok), de csipetnyi fanyarságot azért hiányolnék belőle – már csak a forma kedvéért; ugyanakkor rendkívüliként könyvelem el a hamvas őszibarackot idéző illatkomponenst... kifejezetten jól iható, 5 pontot bármikor megér."

Az iFben sokmindent lehet hasonlítani: rozé-siller témában a Vesztergombi 2008-as Sillert a Szentgyörgyhegyi Horváth féle Rozéval. Gyertek hasonlítani!

_

2009. február 15.

Lindsay Anderson két filmje:
"If..." és a "Tűzszekerek"


Meglepett amit tegnap tudtam meg Báron György könyvéből: Lindsay Anderson az "If...." rendezője szerepel a "Tűzszekerekben". Pedig nagyon másképp látjuk a híres angliai kollégiumi életet a két fimben. Az If...-ben a lázadó fiatalok képmutató professzoraival együtt szétlövik az intézményt. A tűzszekerek fiataljai az angol gentleman, az amatőr sport nagyszerű hagyományos értékeit képviselik. Kibékíthetetlen ellentét?

Lindsay Anderson az If... rendezője a Tűzszekerekben a Caius igazgatóját játsza. Megengedem, kicsit maradi, sznob pofa, nem szeretjük nagyon. A két film megjelenése között tizenhárom év telt el.

Gyertek az iFbe. Bulis bár van a pincében (ma Csandrisék zenélnek), fent szarvasgombás bélszín , Laphroaig whisky és Nyírí Zsolt fénykép kiállítása.

_

2009. február 14.

Valentin napi vallomás

Szeretünk Titeket vendégek! üzeni az iF.
Szeretünk iF! üzenik a vendégek.


(godor, attila, jozsi, attila, eszter, laci, csaba, gergo, joey, juci, hofi...)


_


2009. február 11.

Szarvasgomba hetek az iFben

Legutóbbi két gasztronómiai akciónk a szarvas és a nyúl sikerén felbuzdulva Kassai Józsi főszakács új ötlettel állt elő: szarvasgombával ízesített finomságokkal kedveskedjünk a vendégeknek.

A szarvasgomba -truffle- föld alatt terem az erdőben, a gyökerekhez kapcsolódva él. Illatát megérzi a jó szaglású vad és a kevésbé vad erdőjáró háziállat. Az ember úgy juthat hozzá, ha összefog egy kutyával vagy mondjuk házi disznóval és együtt keresik. Állítólag az illat a kant a tüzes malac lányokra emlékezteti. Ha Röfi szép nagy, fehér szarvasgombát ás ki nekünk, árverésre is bocsájthatjuk, -a gombát, nem Röfit, ő minket szeret- szerencsés esetben sok százezret is lehet kapni érte (eurót persze).

És hogy milyen az íze? Nem árulom el, tessék megkóstolni van sokféle lehetőség: vargánya krémleves, libamáj terrine, Rossini bélszín, tejszínes mártás a farfellén parmezánnal, mind szarvasgombával.

_

2009. február 10.

Riz Laura trió az iFben

Köszönjük a hétfői, műsoron kívüli "latin érintést" a triónak:
Ríz Laura ének, Horváth Csaba gitár és Csipkés Sándor zongora

_

2009. február 9.

Az iF és a Tugendhat villa
Ludwig Mies van der Rohe (1886 - 1969)

A kapcsolat -eddig- annyi, hogy Pintér Tomi az iFből indult Brnoba pénteken egy tollaslabda meccsre, amit feltehetőleg jó sörözés is kiegészített. Oda közel a Morva Karszt, gyönyörű vidék, egy hatalmas beszakadt barlanggal: Macoha szakadék a neve.

Az időjárás és az esti sörözés végül a városi programnak kedvezett, így kerültek a textilgyáros
Tugendhat házaspár Greta és Fritz villájába, ami most történeti emlék, a helyi múzeum kezelésében áll. Az épület, a berendezés sőt a kert is nagyban Ludwig Mies van der Rohe munkája. Bauhaus, Nemes Peti, Amerigo Tot...

(És ne felejtsétek: 2009-40=1969 Mies halálának éve. Idén látogassatok el legalább egyszer Brnoba és 1969-szer az iFbe)

_

2009. február 5.

Nyíri Zsolt: Fénymúlt
Fotókiállítás az iFben

Jolsvai András író nyitotta meg pesti nosztalgiát árasztó képekből álló kiállítást. Részlet az általa elmondottakból:

Nyíri, mint a fotósok általában, különös képeket gyűjt első renden. Helyzeteket, pillanatokat. Szereti ezt a várost, elfogultan és lírai módon, fáradhatatlanul járja tehát utcáit, rácsodálkozik régi kapukra, például, meg elhagyott gyárépületekre, meg mindenféle feliratokra – grafittikre, portálokra, neonreklámokra. Aztán egyszer csak azon veszi magát észre, hogy szisztematikus gyűjtésbe kezd. Nekiáll, és bejárja, mondjuk, a József-és Ferencvárost (az ezerszer áldott nyolcadik kerületet, ahogy Fejes Endre mondaná, és nekünk már csak egyet kellene hozzátenni), meg egy kicsit még a Belvárost is, és mire észbe kap, azt látja, hogy egy (több) kiállításnyi anyaga gyűlt össze a neonokból. Megmutatja hát nekünk, többieknek is.

Nyíri Zsolt kiállítása februárban megtekinthető: kérjen hozzá jó pesti eszpresszót (az iFbeli olaszos változat: La Marzocco gépen Vergnano kávékeverékből -6 at nyomáson, 86 celsiius fokon- készűl).

_

2009. február 4.

2009 a válság 1. éve, és 50 éves a
KIND OF BLUE
#12 IN ROLLING STONE 500 GREATEST ALBUMS OF ALL TIME

Miles Davis lemeze 50 éve jelent meg, most újra kiadták. A huszadik század meghatározó jazz muzsikusa volt. Ez a lemez a tizenkettedik minden idők legjobb lemezeinek listáján. Nagy nevű sztárok (azért sztárok persze):


MILES DAVIS, CANNONBALL ADDERLEY, JOHN COLTRANE, BILL EVANS, WYNTON KELLY, PAUL CHAMBERS AND JIMMY COBB

_

2009. február 3.

iFnobizmus
Borozgatás az iFben

Nem hiszem, hogy a borfogyasztás tengernyi irodalmához lényegeset tudnék hozzátenni. Azért van véleményem, amit részben csendben, mert általunk válogatott borokat kínálunk, részben hangosan itt a blogban sejtetek. A lényeg: ne legyünk elfogultak, keressük a kalandot. Egy sivatagi vagy hegyi kaland persze nem hasonlítható egy kávéházi asztalnál történő borkóstoláshoz, (ha nem hiszitek nézzétek meg az "Oltalmazó ég" c. filmet aztán irány Marokkó, vagy olvassátok Hermann Bull Nanga Parbat mászásának történetét és irány a Francia Bánya a Fenyőgyöngyénél).

Ha kis kaland jut mára, legyen, kóstoljunk olyat, amit eddig nem. És figyeljünk. Élmény egy bor akkor is, ha még nem hallottunk róla, nem beszélve a kadarkáról. Csak oda kell figyelni. Az íz egy csoda. Tessék leírni az alma ízét vagy a hagymáét! A bor -azontúl- emberi teljesítményt, sokezeréves kultúrát tükröz.

A bortól nem lehet mást várni mint amit egy bor nyújthat: a fajta, a táj, a termelő, az évjárat, a dülő, a Nap, a Hold, a csillagok, a talaj, a pince, a szüretelő lányok illata, a nyári alkonyat és hajnal, a kutyaugatás, szarvasbőgés, a méhzümmögés a nyári pincehűvös, a téli pincemeleg, a poros mélyút és még végtelen sok történés emlékét. (Elszaladt a ló, becsúszott egy kis köz-helyesség.)

_