2009. július 30.

Második

Gyertek az iFbe: a második legjobb kávé, majdnem a legjobb konyha, ezüstérmes borok és pálinkák, első osztályú hangulat és JAZZ.

Például Balatonfüreden van a Bergman cukrászda. A kávé: legyen ez mondjuk holtverseny (Füreden Bergman keverékből készül, nálunk az olasz Vergnano cég). De a kapros túrós pogi például (mármint a Bergman)! Pont annyira lehet érezni a kaprot, hogy egy nyári kerti séta vagy más rég elfelejtett emlék fog újra
eszünkbe jutni.

Szóval második. Megjegyzem az Elbruszon is a pár méterrel alacsonyabb csúcsot választottuk a kettő közül. Ezen Dzserzsinszkij dombormű volt, hideg és Bangó Zolival üldögéltünk pár percet.

_

2009. július 28.

Évszázad napfogyatkozása (megvolt)

Nincs több leghosszabb napfogyatkozás ebben a században, megvolt az igazi. Napfogyatkozás lesz (ez kormányfüggetlen, de Douglas Adams szerint egy csillagközi sztráda épitkezése befolyásolhatja az eseményeket).

Állitólag az ókorban is előre jelezték a napfogyatkozásokat, gondolom a tévedésekről inkább elfelejtkeztek, mint a sikerekről. Voltak problémák: egy részleges fogyatkozást esetleg észre sem vennének speciális napfogyatkozás papírszemüveg nélkül. Olyan majdnemformán lehet számolni, de. pl. a teljesség pontos határát nehéz előre kiszámítani. 1999-ben lelkes amatőrök próbálták Magyarországon is mérni ezt a határvonalat. Hogy értsük, százféle perturbáló hatás, sőt egy holdi hegynek az árnyéka is befolyásolja ezeket a pontokat. Az meg még a régi egyiptomi papoknak és a mostaniaknak is gond.

Mindenestre ilyen weboldaluk és műholdképük nem volt akkoriban.

_

2009. július 21.

Madarak és Centauri

Jó lenne barátkozni a madarakkal. De minden barátság fáradtsággal jár. Időt és szúnyogcsipéseket spórolhatunk ha fényképeken nézzük őket. Az élmény nem ugyanaz, sőt nagyon más, de ez is élmény. És ha már fénykép, jó ötlet Centauri képein nézni madarakat, megáthatjuk a madárban az embert.

Centaur-Centauri.. A Centaur egy csillagkép a déli égbolton, jóval közelebb kell menni a déli pólushoz ha látni akarjuk. Alfája az Alpha Centauri, egy kettős rendszer,. Harmadik tagja a Proxima a legközelebbi csillag. És él egy Centauri nevű művészember (sejtésem szerint a Balaton felé), akinek fény-képeit "A bomlás madarai" címmel augusztus 26-ig iFben kiállítjuk.

Seregélyt a focilabdán lencsevégre kapni nehéz ügy. Szerintem nem elég a szőlőbe kitenni a labdát és várni. Centaurinak az általa istápolt balesetes seregély pózolt. Barátságból, azóta viszlát: már a rétek fölött "felhőzik" egy nagy csapatban.

Kávé az iFben!

_

2009. július 17.

Vargánya

A vargánya a tölgy gyökeréhez kapcsolódva él. Csapadékos, meleg nyáron gyönyörű, illatos termőtestet növeszt. Namost a meleg, nedves, szúrós, csipős erdőben körülnézünk a tölgyes alján, először semmi, aztán itt is, ott is kinő egy-egy szép gomba (többnyire galóca, amit az előző gombászok otthagytak). A vargánya sok vonzó tulajdonsággal rendelkezik, finom, illatos (eddig a gyilkos galóca is tudja) és nem összetéveszthető (ezt a gyilkos galóca nem tudja).

Mondjuk a prímszámok sem összetéveszthetőek, 216 091 pl. prím, (sőt belőle hatvanötezer jegyű Mersenne prímet képezhetünk) mégsem különbözteti meg akárki, nem is beszélve a demokráciáról. Utóbbit hajlamosak vagyunk saját, egyéni diktatúránként értelmezni. A szakember kisegíthetne, gomba ügyben megbecsüljük tanácsát, a matematika keveseket érint, politikai kérdésben viszont az önbizalomnak nincs korlátja, semmi sem drága, üsd vágd, etetjük a mérges gombát.

Mindenestre a vargányát kosárba szedjük, hazaviszzük, kirántjuk , salátákkal, fehér borral a diófa alatt elfogyasztjuk. Nagy Levin tanította, hogy a prézli nem a bolti nájlonzacskós, hanem friss péksütemény megpirítva, kiszárítva, ledarálva. Erzsike ilyenbe panírozta.

Gyerünk az iFbe, jó a vacsora!

_

2009. július 8.

kszalag, Balaton, Európa 30

A megfelelő közhely: a Balatoni Kékszalag Európa legrégebbi (és egyben leghosszabb) tókerülő vitorlás versenye.

A Vakapád, Kálmán, Imre, Ádám, Hof(iF) úgy jön ide, hogy a Vakapád nevű európa 30 osztályú hajót az utóbbi négy sportoló (sportorvosi igazolással(!)) körbevitorlázta a minimum 150 km-es távon. 21 óra 37 perc alatt, (csak) a 8 helyen (a Bestiának és hat európának vagy 22 cirkálónak több szerencséje volt a széllel). Pedig éjszaka a tintafekete vizen hetes széllel a Szigligeti-öbölben siklott(?) Vakapád. Fel is jöttünk jó pár helyet, abszolútban (végül 219.)

Gyertek az iFbe, jó széllel nem mindig, de finom ételekkel, szép borokkal (Vesztergombi, Simon, Horváth, Pántlika, Vayi) és Delírium Tremens-el (belga sör) szolgálunk.
_

2009. július 7.

Örök vadászmezők

Szegény Morzsi szörny tavaly az örök vadászmezőkre
költözött. De a születésnapomon láttam. Szaladt a felhők fölött.

Erdős Pali bácsi egyszer elvitte sétálni a Hajnalék kutyáját. Mire hazaért, csak az üres póráz volt a kezében. "A szörny megszökött"- állapította meg Pali bácsi. Szerencsére a szörny addigra már önállóan megérkezett, egy geometria feladaton gondolkozott ("szörny"-mondhatta a séta közben Pali bácsi- "adva van a síkon n pont...").

Akik nem ismerik Pali bácsi szótárát azoknak a megfejtés: szörny=kutya.