2009. október 29.

Zamosc

A Mieczysław Kosz zenei versenyt keresve akadtam ezekre a plakátokra. Zamosc-ban (PL) volt Kosz jazz klubja és ott rendeznek évente jazz énekes találkozókat. Egy kis ízelítő a plakátokból (Lech Majewski munkái).

2009. október 28.

Ostatnia niedziela

A harmincas évek pesti kávéházaiban állítólag többször előfordult, hogy a Szomorú Vasárnap c. dal hatása alatt a zárórát öngyilkos pisztolylövés jelezte. Lengyelországnak is megvolt az öngyilkos tangója: "Utolsó vasárnap" címen. Ez a dal is megkapta az öngyilkos jelzőt, de később még szomorúbb sorsra jutott: a náci haláltáborokban a gázba induló zsidóknak játszották a hóhérok. (A zene és a kegyetlenkedés összekapcsolása a gonoszok jó szokása maradt: mai napság híres zenészek tiltakoznak amiért dalaikat a guantanamói börtönben a foglyok megtörésére használták(ják?)).

A Szovjetúnióban is rendkívül népszerűvé vált "
Utomlyennoye Solntse" címen. A zene a háborúba induló katonák képével azonosult Jurij Norstein emlékeiben, így került a "Szkazka Szkazok" gyönyörű képsorai alá. Még sok film (és mennyi emlék) fűződhet ehhez a dalhoz!

Megkérdem a Vetlényit a nagyszemű szürke farkasról-kutyáról, az almát csipegető varjakról és az esőben eltűnő katonákról.
_

2009. október 24.

Mieczyslav Kosz és Oláh Kálmán

1989-ben Oláh Kálmán (19 évesen) első díjas lett a Mieczyslav Kosz jazz zongora versenyen.

Kosz abban az évben 45 éves lett volna, de 29 évesen meghalt. 1967-ben a Jazz Jamboree-n tűnt fel (a gyerekkori betegsége miatt vak) zongorista. Bill Evans-hoz hasonlítták tehetségét és zongorajátékát, amelyre a jazz mellett a nagy romantikus zeneszerzők: Schumann, Debussy és a lengyel népzene hatott leginkább. A rövid karrier alatt Czeslaw Bartkowski, Janusz Stefanski, Jacek Ostaszewski, Bronislaw Suchanek, Jan 'Ptaszyn' Wroblewski voltak társai. Krzysztof Karpinski róla írott életrajzának címe ilyesmi: "Csak a szomorúság gyönyörű". Zamosc-ban jazz klub viseli a nevét.

Oláh-Bacsó-Szandai trió vasárnap este az iFben!
_

2009. október 21.

Palacsinta

A pesti nép velejéig pizza rajongó. Pesti lévén nekem is volt olasz korszakom: a Napoletanába jártunk, chiantit is rendeltünk. A pizza fullasztó, a spagettit szerettem. Ma az a kérdés az iFben (is), ha nem pizzával akarunk nyomulni, akkor mivel versenyezzünk?

Szóba jön a lángos és a palacsinta. Ezek több kevesebb sikerrel megélnek a pizza mellett is. Újdonság a Kapolcson már győzedemesen száguldó langalló. A langalló és a lángos nem ad annyi teret a fantáziának (illetve ötlettelenségnek) mint a pizza. Tíz feltét kettő a tizediken (1024) pizza lehetőség az étlapon (legyen annyi olasz város), de ha kizárjuk az egyszerre sonkás, halas, kolbászos dolgokat, akkor is marad egy étlapra való pár száz lehetőség.

Az iFben palacsintát sütünk (alkothat a fantázia). Állítólag jó sós palacsinta nem nagyon van a városban. Ez tévedés, gyertek az iFbe: fokhagymás-rákos-tejszínes, spenótos juhtúrós, hortobágyi (a hagyomány kedvelőknek) ...
_

2009. október 18.

Keverés

Az előző bejegyzéskor belémszorult, hogy a matematika nem csak a gyökvonás meg az a sok butaság amit a hétköznapi szóhasználat tulajdonít neki. Két példa (nekem) mostanából:

Az első számjegy probléma azon a megfigyelésen alapszik, hogy egy kísérlet eredményét mutató (véletlen) szám első jegye sok kísérletben többször egyes mint kilences. Így van ez akkor, ha egy egész szám hatványait vizsgáljuk egy határig, de akkor is ha egy véletlenszerűen választott folyó hosszáról van szó, vagy egy város lakóinak havi elektromos fogyasztásáról. Ezeknek a számoknak az első jegye az esetek harmadában egyes és csak ritkán, az esetek 5%-ban kilences.

A kártyások általában nem tudják, hogy Persi Diakonis megmutatta: hétszer kell megkeverni egy pakli francia kártyát ahhoz, hogy a kártyák sorrendje"véletlenszerűvé" váljon. Ha egy frissen kibontott paklit kétszer megkeverünk, rengeteg szabályosság marad benne, amit felhasználhatunk pl. ha huszonegyezünk. De ha Diakonis (aki eredetileg bűvész volt) kever, akkor ha akarja, visszaáll az eredeti sorrend. Ahogy a gazdi mondja a kutyusnak: okos, ügyes.
_

2009. október 15.

Véletlen

A valószínűségszámítás furcsa dolgokat állít. Például attól, hogy vagy leszek holnap nagykövet vagy nem, a valószínűség nem feltétlenül 50%. (A látszat ellenére azért az ilyen megjegyzés nem matematika.)

Az Index valószínűleg (Britt tudósokra hivatkozva) két tizedesre meg tudná adni annak a véletlen eseménynek a valószínűségét, hogy a Külföldi Magyarok Művészeti Fesztiváljának egyik helyszíne az iF lesz és a kiállító éppen egy híres matematikus fotóművész fia, aki így ismerősnek számít az iFben.

Namost mennyi annak a valószínűsége, hogy ezt a bejegyzést olvasván új vendége lesz a megnyitónak?

Bollobás Márk: "Memphis Feketén" Fotókiállítás. iF Kávézó. Megnyitó: 2009. október 16. 19 00
_

2009. október 13.

Lottó

Lottón nyerni lehetetlen (majdnem). Az még lehetetlenebb, hogy két egymás utáni héten ugyanazt az öt (hat) számot húzzák ki.

Namost, ha én azt az öt számot játszom meg, amit az előző héten húztak, akkor lehetetlen nyernem. De csak annyira, mint bármely más kombinációval! Ha mégis nyernék, akkor történelmet írok (gondoltam volna), hiszen akkor nyerek, amikor két egymás utáni héten ugyanaz a húzás eredménye.

Ehhez képest Bulgáriában, amikor ugyanaz lett két egymás utáni héten az eredmény volt egy csomó (18) telitalálat. Felelőtlen emberek ezek a Bulgárok. Vagy rájöttek, hogy ezek jó számok: 4, 15, 23, 24, 35, 42.
_

2009. október 9.

A sötét oldal fenygetései

Van pl. az, hogy túl sok metánt böfögnek a tehenek, vagy összeütközik a Tejútrendszer és a Nagy Magellán Felhő. Meg az, hogy a családipótlék adója miatt magasabb adósávba esünk majd, ettől mínusz(?) lesz a jövedelmünk.


Így október táján az is egy bevált szorongási lehetőség, hogy vége a nyárnak, jön a hó. (A Sárki a Mountex nevében ennél jobb hírt el sem tud képzelni, fogynak majd a polárkabátok).

Nem olyan nagy a baj:ilyen az
őszelő-nyárutó a Virányosi Nyeregben (katt a képre).
_

2009. október 8.

Palacsinta hetek

Elszámoltuk a palacsinta hetek nyolcak lettek. Bár ha a nyolcadik utast (jelen esetben a kívánság palacsintát, amit a vendégnek kell kitalálni és nyolcadikként kipróbálni) nem számítjuk akkor valóban hétféle a kínálat. Az izgalmasabb darabok a palizsánkrémes sajtmártással, a kapros fokhagymás rákkal töltött- és a csúsztatott palacsinta torta. A csúsztatást nem politikai értelemben használjuk, hanem palacsintasütés technológialag, a kicsit variált palacsinta tésztát fél oldalról kell csak megsütni, így legalább nem ragad fel a plafonra.

Szóval palacsinta hetek az iFben, mostantól amíg a kereslet tart (vagy a szomszédok is kínálni nem kezdik).
_

2009. október 3.

Versjárat közlekedett az iFbe

A lyricline.org 10 éves. 580 poets and 5300 poems in 49 languages are available by now as well as 6400 translations in 48 languages!

A születésnapra szervezett a PIM és a Goethe Intézet vesfordító pályázatot. A legjobb fordítások felhasználásával az Új Színház stúdiósainak közreműködésével kihozták a verseket az utcára, konkrétan a Ráday utcára. A terv szerint végig ment volna a verstranszfer járat az utcán, három megállóval, de elakadt az iFben (Vergnano kávé és város legjobb capuccinója). A Huszár Zsolt (stanley's eyes
wide shut) által kezelt másodosztályú hangtechnika és a kedves Fradika asztaltársaság a Pinkben (népszerűséget remélve gajdolták a refréneket(részben a sajátjaikat)) nem várt színekkel gazdagította a képet.

Ahogy a költő mondja, (csak kb. jegyeztem meg): Luxemburg kertben-ültünk, napos volt az október és volt egy kávézó is a környéken...


2009. október 2.

Sziráki Zoltán festményei

Jó lenne jól tudni írni is, akkor kijönne az érzés a képernyőre. Csodálat érzés a Zolival, életével (bár kevés amit látok belőle) és munkájával kapcsolatban. Meg a zenéje... Nem írok, nem sikerülne (hoppá: itt egy paradoxon).

Maradjunk a racionálisnál, nézzük az üzleti oldalát. Tavaly a vásárlásokból Zoli vett egy 25x nagyítású binokulárt, azzal nézi az eget hajnalonként. Mostanában a hajnalcsillagot például. bár ezzel még nem sarló alakú. Az idei bevételnek is meg lenne a helye, költségvetésében, (0=0+0) tessünk tehát vásárolni: 32000 Ft/db. Mindegyik kép ÉRTÉK. Nem lehet megbánni a vásárlást.

Sziráki Zoltán festményeinek kiállítása az iFben október 15-ig.
_