2011. február 25.

Reneszánsz ember: Vázsonyi János

A reneszánsz embert az teszi, hogy bár nagyon is érdeklődő és képzett, nem szakbarbár sőt tud több szólamban énekelni. Namost Jánosunk egyedül ad elő Telemann kánonokat, zongorázik, jól mesél vicceket, remekül konferál. Egy szál könnyű műanyag vitorlával el tud emelkedni a földtől, repül mint a madár, (ezt a másik nagynevű reneszánsz ember csak álmodni és tervezni tudta). De még ez sem minden, maga forrasztotta mindenféle alkatrészekből egyik szaxofonját!

Mondjuk azt a hangszert mégis elcserélte Jakab barátomnak az iFet díszítő bariton szaxofonjával, de nagyon jól járt mindenki: mi, (az iF) esztétikailag (optikailag) tuningoltunk, Jánosnak lett egy bariton hangszere (kölcsön), a Jakab szaxofonja megkapta a szükséges és megérdemelt ápolást és újra hangszerként üzemel, a közönség pedig el lesz ragadtatva március és április 16-án Vázsonyi Jancsi iF-beli fellépésein (Kardos Danival és szólóban).

Tartson meg Titeket az Ég és gyertek az iFbe!
_

2011. február 22.

A szendvics feltalálása és a kub-iF-ta kubuska

A Nagy Allen jutott eszembe a Zila Kávéház bemutatóján. Woody szerint a szendvics feltalálója egy fél élet kísérletező kutatómunkájának gyümölcseként talált rá a két egymásnak fordított vajas kenyér közé rakott sonka szeletekből álló úti elemózsiára. Az elnevezés kérdésben Newton axiómáihoz hasonlóan a felfedező neve adta a kiinduló pontot: Sandwich.

Ezután mit lehet még feltalálni a gasztronómiában? Hát a Zila tortaformát például! Zila László "Az Év Gasztronómusa" címet is elnyerte zseniális találmányával. A szendvicshez hasonlóan ez a tortaforma is villámcsapásszerűen indítja el az alkotó fantáziát, gondoljunk pl. szendvics esetén a sajtos sonkás uborkás változatra ... Attila szakács (velem együtt) már iFben ebédelő-vacsorázó tömegeket fantáziál, akik mind a tejszínes gombával töltött polenta kockát, vagy vanília krémmel töltött mákos-gubát, esetleg forró csokival töltött málna parfét szeretnének fogyasztani.

Nemes Peti-Ruttkai Bori (van fantáziájuk) feltalálta a "kubuska" elnevezést, indul az iF kubista (kubiFta) korszaka.

gyertek, gyertek!
_

2011. február 18.

Jazzhegedű: Sárközi Lajos és Csányi Mátyás

Sárközi Lajos nagy név a fiatal magyar hegedűs tehetségek között. Szalai Simon kamasz zeneakadémista hegedűs a barátom. Annyi idős, mint amennyi Sárközi Lajos volt amikor megnyerte a Radics Gábor Jazzhegedű Tehetségkutató versenyt 2006-ban. Simontól hallottam először Lajosról.

Szombaton az iFben a Balázs Elemér trióval és Lakatos Pállal együtt Sárközi Lajos is zenélni fog. Az interneten találtam róla egy képet, meg két történetet a dédpapájáról Csányi Mátyásról. Az egyik Zorándy Zoltán (zongorista) készült interjúban volt. Az 50-es évek pesti jazzhegedűseiről kérdezte Csányi Attila:

"Ez egy hazai specialitás. Remekül swingelõ hegedűsök voltak. Szerintem a legmodernebb Csányi Mátyás. Klasszikusokat is játszott. Emlékszem, egyszer kitette Prokofjev hegedűversenyét, és végigjátszottuk. Mindezt a Budagyöngyében. Jazzt nagyon jól játszott."

A másik idézet egy Sárközi Lajos interjúból:

"Egyszer egy bécsi jazzklubban játszott, ott hallotta őt Oscar Peterson, aki akkor a fénykorát élte. Odament a dédapámhoz, melegen gratulált neki, hogy ilyet ő még nem hallott, nagyon dicsérte és meghívta, hogy menjen ki Amerikába vele játszani egy koncertre. Peterson megnyugtatta, hogy küldi neki repülőjegyet. A dédapámat erre azt válaszolta, hogy ő erre képtelen, mert nem szeretne repülőre ülni....az ő hegedülési ízét próbálom elsajátítani valahogy."

február 19. 20 00 Balázs Elemér Trió feat Lakatos Pál és Sárközi Lajos
_

2011. február 16.

Jégbor

Innnen az iF Kávézó galériájáról lenézve a megáradt panaszfolyó habjaira a partközeli hullámok azt locsogják, hogy sosem lesz vége már a télnek, nem jó ez semmire. Mi itt fenn Tzumóékat hallgatva, (éppen az Easy Life-ot játsszák) tudjuk, sok mindenre jó az, egy: nyáron nem lehet sem szűz por-, de még szottyadt hóban sem síelni, kettő: akiknek a szőlőjére a botrytis cinerea nem telepszik, mégis szeretnék a must cukorfokát magasságokba emelni, (időben és időjárásban) utolsó eszközként a telet, a fagyot használják ki. Most, amikor a természetrombolók felelőtlensége okán a globális felmelegedés sűrűjében vagyunk kénytelenek winternettől és nemzet emésztő jegybanki politikától sújtott életünket leélni, szerencsére hosszabbak és keményebbek a telek is.

Szóval a lelemény az, hogy ha a fagyott szőlőt préseljük (továbbra is fagyban) akkor csak az édes lé folyik ki, a kevésbé édes hígító jég formájában ott marad a présben. És a cukorfok győz. Ha meg nagyon magas, akkor magas lesz a bor maradék cukra is, ha ügyes a gazda és az évjárat is úgy hozza, gyönyörű jégbort lehet palackozni.

A képen Horváth úr szőlője várja a szüretet Szentgyörgy hegyen. (Azóta ki is forrt, idén (tavaly) már december elején megjött a -8 fokos fagy, hamarosan kóstolni lehet. Térdműtét (gyógyulást kívánunk), palackozás, az idei szebb lesz mint a 2006-os!
_

2011. február 14.

Pleszkán Frigyes 1959-2011.

Pleszkán Frigyes 1959-(1976)-2009... Ezen a blogon van az ilyen című bejegyzés. 2009-ben (először) büszke voltam arra, hogy egy Pleszkán nevű zseni zongorázik az iFben. Ennek örömére született a blogbejegyzés., ugyanis Frici megmutatta az elsárgult finn kiadványt. Akik éltünk 76-ban, ma van az is: a Pori Jazz fesztiválon fellépett az „"unkarilainen pianon ihmelapsi: Figyez Pleszkan." Vagyis: magyar dzsezz zongorista csodagyerek: Pleszkán Frigyes.

Mindig és mindenkit el akart kápráztatni. Mit játsszak, kérdezi az aktuális közönséget. "Bachot, de Mozart stílusában? És már hömpölyögnek a dallamok, egyre virtuózabban. De mindennek a felső foka, én legalábbis úgy érzem: Oscar Peterson. Ez volt az egyik álma, amiről tudok: Oscar Peterson klub Pleszkán Frigyessel. Én még reménykedem, talán nem igaz az egész, hiszen gyerek még, Poriban és tavaly az iFben is: megcsináljuk. Hazajön Svájcból, akkor.


Szóval ma, tegnap. Akik megéljük, nincs nagy különbség. De akik elmennek, előtte halnak vagy utána születnek azoknak történelem. Akik ismertük, tudjuk, zseniális tehetségű zongorista Pleszkán Frigyes.

_

2011. február 7.

Balázs Gyurics, Ice-T és David Lynch

iF iNterjú Gyurics Balázs festőművész iF kedves emberrel:

iF: Miért az a címe a kiállításodnak, hogy
"long eyeland twice-D"

Gy.B: Mivel új képeim egy része túl nagy és nem találnánk megfelelő falfelületet számukra vegyesen vannak új és régi képek. Nem lehet határozott koncepció a képválasztásban ami kihathatna a címre. Ebből kiindulva megpróbáltam elindulni azon az úton, hogy az iF-ben egy kávéházban lesz a kiállítás. Volt sok ötlet, (lenolaj tejjel cukor nélkül stb... : ) de a kávé helyett végül a koktél maradt, név szerint a '' long island ice -T ''. Egy szójátékkal '' long eye land twice -D '' lett. A long eye land számomra idézi David Linch '' inland empire '' című filmjét, de esetemben ezt inkább eye land - re alakítottam. A twice - D (kétszer D (mint dimenzió)) a festmény manifesztációjára utal, amiben véletlenül szerepel az '' ice '' szó is, mint a koktél nevében: remek, jól jön! Ecsetek lejegelve egy alkoholos italban...választ adhat arra a kérdésre, hogy miért nem csak a legújabb képeket állítom ki. Lejegeltem az ecseteket, mint a beteg Disney saját testét, várva a megfelelő időszakra.

Szóval ez így jobban hangzik mint a '' srácok nem fért volna ki a fotel fölé : ) '' szerintem kicsit utal a mai kortárs festészet (véleményem szerint) nem túl aktív időszakára- készül sok munka, de valahogy vannak olyan időszakok mint 67 – 69 amit aztán követ egy pár év manierizmus. Manapság a 20.század manierizmusát képezik le a festők újra és újra sok esetben. Szóval a cím így állt össze. És szolgált végül koncepcióként.

megjegyzés: A kiállítás iFbeli tevékenységek közben (kávézás, evés-ivás, tracsa-pacsa, laptopozás, zenehallgatás közben automatikusan megtekintődik. Olyan, mint az alva tanulás, hazafelé színes képek jutnak eszünkbe, meg, hogy milyen jó hely ez az iF!
_