2011. július 27.

Olaszrizling és vacsora

Az Olaszrizlngről bátran mondhatjuk, hogy hungarikum. Tőlünk nyugatra nem igen van, (a rajnai rizling nem rokona) keletebbre sem gyakori. Nálunk viszont a legnagyobb területen termelt fehér szőlő. Nekem a nyári, a diófa alatti borozást juttatja eszembe.

A múlt héten Csopakon töltöttem pár napot, az jutott eszembe, ha a kormányváró Csopaki Olaszrizling közelében vagyok, szóljon az eheti borvacsora az iFben az olaszrizlingről, és kerítsünk hozzá csopakit is. Arra nem is számítottam, hogy a Szakáll Norbi jazz gitáros somelier-vel fogjuk ezt a dolgot nyélbe ütni, közben jól kibeszélhetjük a jazz témát is. A 2010-es szüretre esett a választás.

Mellé tesszük a másik balatonit, az előbb már idézett hegedűkészítő és borszakember Fügedi Gyuri (tőle hallottam a kormányváró kifejezést) szerint (is) kitűnő Pántlika dörgicsei olaszrizlinget és a fehér szőleiről kevésbé ismert szekszárdit, amit viszont jó barátunk, Vesztergombi József készített és ajánl az asztalra.


Ez a mai világ, mindenről el akarja dönteni, hogy melyik a legjobb. Nekem ez olyan lenne, mint eldönteni, hogy Csopak, Dörgicse vagy Szekszárd a szebb hely. Szóval három bor, három finom étel, ezúttal Endre barátunk serpenyőjéből, és kitűnő hangulat.

Az olaszrizling jellegzetessége a keserű mandula íz, könnyű lesz felfedezni, tessék megpróbálni. Adunk szódát az asztalra, az olaszrizling fröccs: JÓ FRÖCCS.

NYÁRI BORVACSORA VÁLOGATOTT OLASZRIZLINGEKKEL (július 30-tól)
Fűszeres kecskesajt terrine málnaecetes zöldsalátával hozzá
Szekszárdi Olaszrizling (Vesztergombi József)
Vargánya krémes csirke, sült bacon-os burgonyahabbal és cukkini tortával hozzá
Dörgicsei Olszrizling (Pántlika Pince)
Narancsos csokikocka rizling habbal hozzá
Csopaki Olaszrizling 2010 (Jásdi pince)
_

2011. július 25.

Helka, a Holló és Román

Balatonfüred ideális hely, hogy optimistább színben lássa a kávézós az iF Kávézó jövőjét. Füred majdnem kétszáz éve a nyári kulturális élet fürdővárosa, a újra szépül, fejlődik, tele sétálgató, beszélgető emberekkel. Azt gondolhatnám, hogy a korzózó, nyitott, kávé- vacsora- és jazzéhes tömeg hamarosan elárasztja a pesti Ráday utcát is. Van pesszimistább változatom is a látottakra, de ezt most csak jelzem, és örülök, hogy költőről és nem miniszterről nevezték el a legszebb balatoni sétányt.

A Kiserdőt idén hozták rendbe. Itt épült az a játszótér amelynek bejáratánál Gerstenkorn Román barátunk fából faragott szobrai vigyáznak. Helka és Kelén szerelmének története olyan kedves helyeken játszódik, mint a Tihanyi félsziget, a Bakonynak hajdan a partig lenyúló erdei és maga a hullámzó, zöld Balaton. A szobor alakok óvódásnak és felnőttnek is sokat mondóak, szerelemről, vágyakozásról, életről, halászatról, vadászatról szólnak, (és ha Kelén tudott volna szörfözni, Románnak az sem jelentett volna gondot. Szoborni, szörfözni, szörföst szobrozni.) A másik két alak, Sió tündér és Kamor varázsló, a bakonyi szelek ura. (Egy szubjektív megjegyzés link Román javára, az ő mesevilága közelebb áll hozzám, mint Mátrai Lajos Györgyé).

Az egész úgy jön ide, hogy a hollót az iFben szintén Román faragta, én meg négy napot töltöttem Füreden. Ha jártok arra, nézzétek meg a reformkori Füredet, a játszóteret, mellette az ország harmadik kőszínházának homlokzatát, a városi múzeumot, a Vaszary galériát és "a mindig szép Balaton"-t. Ha meg Pesten lennétek gyertek az iFbe!
_

2011. július 11.

Fügedi Gyuri, hegedűkészítő

Gyuri először mint közönség jelent meg: a szaxofonos zene és a dörgicsei olaszrizling miatt jött. -Gyurikám- magyarázta Gyuri - bejövök szerdán (Dreschre, Tóth Viktorra, Brandonra stb.) és fogok inni két deci dörgicseit, tudod az olaszrizlinget az marha jó bor. Ilyet nem adnak máshol a Rádayban. Értek a borhoz a neszmélyieknél dolgozom. A kormányváró bor is csopaki olaszrizlig.- És jön is szorgalmasan, szereti a zenét, és Oláh Dezsőkét -Te, ez a Dezső ez mindent tud, a Christiana meg úgy fúj mint Paul Desmond- (csalok, utóbbit Gyárfás Pista mondta).

Egyszer témát váltott, -a Sohóban vettem lakkot 69-ben, marha olcsó volt, Németországban háromszor annyi lett volna, azóta is azt használom. Megcsinálok tudod egy hegedűt és nyugdíjas vagyok, olcsóbban is adhatom de megéri.- Ez a két téma ment, a zene meg a hegedűkészítés. -Volt a kezemben az Ojsztrah két hegedűje, dupla tokban hordta, két Sztradivári. Az orgona alatt volt a műhelyünk, a lelkét kellett igazítani ( a hegedűnek).- (Sajnos nem tudom szó szerint idézni, mint a Laci, de valahogy így).

A múlt héten szólt, hogy mert segítettem a hígító beszerzésben -szeretném bemutatni amit csinálok.- Egy nagy táskával érkezett szagolgattam a levendula olajat, a 97%-os szeszt -a patikai csak 70%-os, vizes, azzal nem terül és foltos is lesz, vettem két litert 3000-ért megkaptam literét, rajta még a felirat hogy 2600 dinar - a velencei terpentint -ez az egyetlen amit a patikában lehet megvenni.-

Megcsodáltam a habos jávort, -negyven éve vettem egy köbmétert, azt használom. Találtam egy cimbalom készítőt a közelben, felvágta 4 mm-es lapokra az oldalát.
Amati a börtönben kézzel rajzolt, nem is szimmetrikus a hegedű. A fedőlap fenyő, a nyak a jávor, meg még a hátlap. A fényben látszanak a hullámok, lakkozás után megfordul, a sötét lesz a világos. A borostyán pipaszárat meg kell őrölni és feloldani.-

Ennyit nem lehet elolvasni, nézzétek a képeket! Gyuri már csak alkoholmentes sört iszik -a tietek marha jó. Jövök a Tim Riest meghallgatni, foglaljatok egy széket, iszom majd két kólát, tudod alkoholt nem iszom, azóta lefogytam 30 kilót, marha jól érzem magam. A két koncert brácsa ősszel elkészül, négyet csinálok, kettő biztos jól is fog szólni. Behozom megmutatom, meg a törött hegedűt is, mi lett belőle-.
_

2011. július 8.

Miami-Técső express

Van néhány állandó témám a pl. Vesztergombi bor vagy a Técsöi Banda. Ezekhez most hozzáveszem a Miami Bandát, aki(k) pesti jóbarátaimból alakultak. Az akkor szomorúnak tetsző boldog 80-as években az illegális nyugatot választották, Zoli barátom vezérletével a leningrádi és pesti lányok valamint a fiuk letelepedtek Miamiban és... egy pár év elteltével felnőttek sőt lassan annál is fiatalabbak lettek a világ meg megöregedett.

Szőval hétfőn a két Banda véletlenül(?) találkozott. Az írás veleje az öröm, ami a zene hatására sugárzott a Maimi Bandából és az erre mindig fogékony Técsőieket alaposan felvillanyozta. Ahogy aztán szóbajött Leningrád, ahova a lányok valók, oroszra váltott a harmónika a hegedű és a dob, Csernovecz Jóska énekre fakadt, kíséri Keszthelyi Imre és a Miami Banda.

Lali, aki maga is zenész, ennyit mondott: élő zene. Másszóval: ÉLŐ. Reméljük, még soká él a Técsői Banda (is).
_