2012. július 9.

Képeslap-Razglednica (3)

Az undok, gonosz, ördögi dagály eláraszt, a hegedűn a húrt szögesdrótra cseréli: tudd hova szánnak titeket. De még ez a hangszer is megszólal a művész kezében:

Kilenc kilométerre innen égnek
a kazlak és a házak,
s a rétek szélein megülve némán
riadt pórok pipáznak.
Itt még vizet fodroz a tóra lépő
apró pásztorleány
s felhőt iszik a vízre ráhajolva
a fodros birkanyáj.

Cservenka, 1944. október 6.

Homolya Gábor Razglednica c. installációja az iF Kávézóban 2012 július 21-ig megtekinthető

Megjegyzés:

(forrás a Wikipédia Radnóti Miklós szócikke és http://www.radnotiszinhaz.hu/images/stories/vegyes/radnotiautentikus.doc)

"Jegyzőkönyv a gyilkosság bűntette miatt ismeretlen tettesek ellen indított bűnügyben ismeretlen holttestek szemléjéről és boncolásáról: Abda, 1946. június 19.

Orvosi vélemény: A tömeges gyilkosság elkövetésének időpontját mintegy 1,5-2 évvel datáljuk vissza: a rothadás fokát, a ruházat állapotát a talajviszonyokkal hozva összefüggésbe. A lövések általában hátulról előrehaladó irányúak (tarkó-arc), voltak azonban ellenkező irányúak is. A bűncselekmény 22 egyén életének erőszakos módon való kioltásában állott.

A 12. számú holttest.
Ruházat: Hosszú steppelt szürke kabát, kötött nadrág, turista bakancs.
Külvizsgálat: ... Tarkópikkely baloldalán belövés, fejtetőnél kilövés...
Jegyzet: A ruházatából előkerült iratköteg huszonöt tételből áll. A papírlapokon az írás elmosódott, szétázott, nehezen olvasható. A dokumentumok szélén egységesen vörös vérfolt.

[...]

A tisztiorvos megjegyzése: A kihantolás során a 12. holttest nadrágja hátsó zsebében találtam egy talajvízzel és az oszlásban lévő holttest nedveivel átázott és földdel szennyezett jegyzetfüzetet. Ezt napon megszárítottuk és a talajtól óvatosan megtisztítottuk: ez a jegyzőkönyv Radnóti Miklós magyar költő verseit tartalmazza. Kéri a megtalálót, hogy juttassa el Magyarországra…"
_

2012. július 3.

Képeslap 2 (Homolyás)

Lábnyomok a sivatag homokjában. Találkozás, két pár talp szemben egymással. Angyalszárny toll, arannyal írt üzenet. Virágok és emlék-kavicsok. Egy történet kezdete és vége...

A levélen terhességi teszt és más kellékek. Profán angyali üdvözlet.

Üdvözlettel az iFből. Gyertek!
_

2012. július 1.

Képeslapok az iFben

Mediterrán tengerpart homokjába hullámok formáznak szelíd alakot. Fehér kagylóhéjat, tekergő hinár-hajat sodor a partra a víz, a párás csillogásban istennő születik.

A képeslapot homokból és szimbólumokból Homolya Gábor rakta (idézte) az iFbe. Gyertek, tengerpart, söröcske...

_