2008. május 7.

A borivás alapszabálya
(persze ilyen nincs is)

Megkérdezték a gazdag bárót, aki megengedhette és meg is engedte magának, hogy a legdrágább borokat fogyassza, melyik esett a legjobban. - Egyszer, fiatal koromban, mesélte, eltévedtem és csak hosszú fáradtságos bolyongás után jutottam egy tanyára. A szívélyes házigazda leánya hozott a diófa alá egy kancsó bort. Annak párját azóta sem találom és nem is hiszem, hogy megtalálhatom.

A megfelelő pillanatban az éppen odavalóból kell annyit és olyanformán, amennyi akkor és úgy tökéletes. Aki a lugasban, alkonyatkor a lecsóhoz Ó-pannonhalmit kortyol, nem figyelt a hangra, ateistának mondja Hamvas Béla. Az ilyen még nagyobb balfogásra is képes, ne bízzunk ítéletében. A Ráday utca sajnos nem babérliget, de jó társaságban szabadságunknak örvendve, megpróbálkozhatunk egy palack borral.

Sauvignon Blanc
Ez a szőlőfajta is francia eredetű Bordeux környékéről terjedt el az egész világon. A neve a sauvage ("vad") és blanc ("fehér") szóból ered. Bora általában száraz, friss, az egres ízére emlékeztet. Nem szokás évekig érlelni, az idő múlása nem javítja ezt a bort. Persze vannak kivételek, használják édes desszert borok összetevőjeként például a Sauternes and Barsac készítésekor, vagy semillonnal házasítva tölgyfa hordóban érlelve “nagy “ fehér bordeaux-i is készül belőle.

Utóbbiak az iF-ben nem kaphatók, viszont a Szentgyörgy-hegyi Sauvignon Blanc-ot meleg nyári délelőttön (délutánon) vagy bármikor amikor kedvet érzünk egy frissítő kortyhoz érdemes megkóstolni sőt fogyasztani. Vegetáriánus ételek vagy kecskesajt mellett különösen jól tud esni.

Egri Bikavér
Egyet tudni kell és lehet ha például elolvassuk a wikipédia szócikkét: az Egri Bikavér nem borfajta, ahány pince, ahány évjárat annyiféle lehet. A ma érvényben lévő Egri Bikavér Szabályzat szerint az Egri Bikavér olyan borházasítás, amelynek nem lehet fajtajellege. Készítéséhez a következő szőlőfajták boraiból kell minimum hármat felhasználni: kadarka, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, portuguiser (régebben kékoportó), pinot noir, blauburger, kékmedoc és zweigelt. A bikavért az előírásnak megfelelően legalább egy évig kell fahordóban érlelni.

A Simon pincészet Egri Bikavér Medium bora a meggyre emlékeztet sokakat és talán minket is ha megpróbáljuk elemezni a hatást. A lényeg, mint minden bornál, a megfelelő (jelen esetben komoly) pillanatban fogyasztva emeli a kedélyünket mély gondolatok szülője lesz. Például, hogy jó volt a marhaszelet vagy hőskölteményt kéne szerzeni.

A rozé
A rozé úgy készül, hogy miután kipréselték a fekete szőlő levét, a leendő borocskát rövid ideig rajta hagyják a sötét héjon. Így nyeri színét. Ha hosszan hagynák vörösbort kapnának, ha egyáltalán nem a sötét szőlőből fehér bor is készülhetne. Hogy miért nincs sokak előtt becsülete a rozénak, nem tudni. Szerintünk elfogultság. Igazi frissítő, gyümölcsös, harmatos rozé az árnyékos teraszon, nem lehet elvi kifogás tárgya.

Többféle szőlőből készülhet. A 2007-es év legszebb rozéja Horváth úr Szentgyörgy-hegyi birtokán a Pinot Noir-ból készült. Egy éve a Kékfrankos szőlő adta a legszebbet, akkor Tapolca Város Bora kitüntetést nyerte a Kékfrankos Rozé. A Pinot Noir idén második lett ezen a versenyen, igaz, Horváth úr (és az iF kínálatának) másik bora, a Cabernet Sauvignon Barrique 2006 lett első.
_