2009. január 19.

Amerigo Tot 1909-ben született

A szám azért érdekes mert az idei, alig két hete érvényben lévő évszámból éppen 100-t kell kivonni ahhoz, hogy megkapjuk.

Amerigo Tot élete és életműve példaértékű és sokak számára elveszett. Alig több mint 77 éve 1931-ben - a gyüjtőfogházban eltöltött három hónap után, ahova egy turulista tüntetés megtámadása miatt került - gyalog vágott az útnak a dessaui Bauhausba, ahol bentlakásos ösztöndíjat nyert. (Ez a gyaloglós életforma Werner Herzogra is jellemző.) Utána természetesen(?) tengerésznek állt. Így alakult az európai kultúra.

Az évfordulóra Nemes Péter, kedves barátunk, szerkesztett honlapot: http://amerigotot.hu

_


1 megjegyzés:

Nemes Péter írta...

Nem tudom, mi volt az iF helyén 1927-ben. Mindenesetre Amerigo Tot nap mint nap elflangálhatott erre (ha ma élne, biztos betérne,sőt megkockáztatom: törzsvendég lenne), a Lónyai utcából a Piatnik gyárba menet. Tot amúgy, amikor Rómába került venéglátókba, kávéházakba járt, és ott portrékat készített a vendégekről. (A mai napig kint lógnak a római Note Gem falain ezek a portrék.) Az Amerigo Tot Emlékéven keretein belül, a Mester születésnapján szívesen prezentálnám ezeket a rég feledésbe merült római kávéházi arcokat.
Addig is ajánlom figyelmükbe e remek helyet, az iF zenés kávézót, ahol nem csak testi, de szellemi töltődésre is számíthatunk.
Nemes Péter - törzsvendég