Viki sajtjai közül ez az, aminek francia nevét is tudom. Persze a francos morbier tehéntejből készül. A legenda, és a vikipédia szerint az esti maradékból sajtolnak egy morbier-nak még alacsony emeletet. A hiányzó emeletet reggeli fejésből teszik rá. Azért, hogy ne romoljon éjszaka, faszéhamuval takarják be az első emeletet. Nem túl valószínű, hogy a morbier gyárban vacakolnak azzal, hogy reggeli fejés meg esti fejés. A Viki (pédia nélkül) is úgy tudja, hogy a szürke csík látvány okokból kerül a morbierba (is).
A Bácshegyen kecsketejet használnak és rengeteg (többek között francia) oltóanyagot. A faszénhamu magától ízetlen lenne, ezért Viki fűszerezi, mondjuk chilivel. Ezt a sajtot hívjuk Vikibier-nek és adjuk a sajt tálra, ha el nem fogy, mielőtt ideértek. Dr akkor is lesz faszenes camambert, mondjuk, ugyanonnan.
_
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése