2009. január 25.

Tóth Andrej kiállítására készülünk
RICETTA LIMONCELLO Limoncello recept Rómából

1. Szedjetek le a fáról (??) 8 szép citromot. Alaposan mossátok meg őket.
2. Hámozzátok meg a citromokat, de csak a legkülső, sárga héj az, ami kell, a fehér réteg már nem.
3. Tegyétek a citromhéjakat egy üvegedénybe és öntsétek le 1 liter 95%-os étkezési alkohollal.
4. Az edényt fedjétek le -- ne légmentesen -- és hagyjátok sötétben állni 15 napig.
5. A 15 nap elteltével készítsetek szirupot: 1 liter vízbe 600/800 gr cukrot melegítsetek addig, amíg a cukor föl nem oldódik. Ezután hagyjátok lehűlni a keveréket.
6. Szűrjétek le az alkoholt, hogy ne maradjon benne citromhéj. Ezeket ki lehet dobni. A leszűrt alkoholt öntsétek vissza az üvegedénybe.
7. Öntsétek az alkoholhoz a hideg szirupot.
8. Az edényt tegyétek vissza a sötétbe, legalább egy hétre.
Kész a limoncello!

P J tanár úr megjegyzései:


Nota bene. Nyilván a citromon dől el a dolog. Ha nincs citromfa, egye fene, a piaci is mehet, csak legalább közepes méretű legyen vagy nagyobb, amilyenek dél-olaszországban teremnek. Ha csak kicsiket találtok, lehet belőlük 9 vagy 10 is. A fontos az, hogy érettek legyenek és legfőképpen nem kezeltek, viasszal vagy vegyszerrel.

Mi a biopiacon - a Mom mellett - szoktuk beszerezni a biocitromot. Ez szombatonként délelőtt van nyitva. Ha nem akartok kifutni at időből, meg lehet próbálni valamelyik bioboltban. Ajánlom a Culinaris-t .

Nálunk nem forgalmaznak étkezési alkoholt, vodkával szoktuk kiváltani. Érdemes gyógyszerész kapcsolatnál informálódni, meg állítólag Szlovákiában létezik. Euróért :(


A cukormennyiséggel lehet játszani, nekünk hol édesebb, hol vodkásabb. Eszetekbe ne jusson utólag korrigálni, a következő eresztés majd másképp lesz más.


Jó főzőcskézést!

P J tanár úr

_

Nincsenek megjegyzések: