Tegnapig úgy tudtam, hogy a dekantálás célja a szellőztetés. De nem. vagy nem elsősorban. Dekantálás a kémiai reakcióban keletkezett csapadék elválasztása az oldott anyagtól. Az óborban a tanninok kicsapódhatnak és az üledékről a bor lefejtése: dekantálás.
A szellőztetés szükségessége viszont azon a megfigyelésen alapul, hogy a levegővel érintkezve (akár tíz perc alatt is) a bor előnyére változik, változhat. Ezt a műveletet nem csak az óboroknál, de mindenfajta évjáratnál ajánlják, részben ezért is hajtják körbe-körbe a bort a pohárban. A dekantálóban is szokás szellőztetni, hiszen abban nagy felületen érintkezik a bor a levegővel.
Mindenestre az iFben már van dekantáló. Valika ajándéka, Vesztergombi úr 2000-es kékfrankosát ezentúl abba fejtjük át, és onnan kínáljuk.
_
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése