2010. február 10.

Forralt bor

A név melléfogás. Akkor kell a bort forralni, ha párlat igényével állunk a készülék mellé. Persze a Normafa sípályánál (idén nem voltam, megvan egyáltalán?) gőzölgő, illatozó kondér vonzza a fáradt síelőt akkor is, ha rotyog benne az édes színes innivaló.

Az alkohol könnyen elpárolog, ezt az iFben kerüljük. Elindulunk egy jobbfajta vörösborral, általában kékfrankos vagy cabernet sauvignon kerül a zárt edénybe. Fűszerek: fahéj, szegfűszeg és szegfűbors, vanília, szagos müge, kardamom, gyümölcsök: narancs, aszalt meggy, alma, fokhagyma esetleg, kevés cukor. A pultos pillanatnyi hangulata és kreativitása érződik. Zárt edényben kb. 60 fokon tarjuk a keveréket, így az alkohol eljut a fogyasztóhoz. Az ajtó előtt gőzölgő, illatozó edény ne tévesszen meg, csalogató csak. Abból már nem szolgálunk ki, éppen az alkohol illékonyságára való figyelemmel. Most még szezon van (ld. kép), de jön nemsokára a májusi bor!

Az első három olvasó, aki jelenti a kakukktojást, ingyen forralt bort kap.

_

Nincsenek megjegyzések: