2012. november 17.

Az elmúlt nyolc(szor nyolc) év


Az itt következő szöveg folyamatos múltban (így ment és megy ez ma is) és oszágos (rossz) hangulatunkban íródik.

Él(t)ünk (folyamatos múlt!) mi (a mi-n magamat értem, senkit meg ne bántsak) jó emberek a rosszak állandó szorításában. Megcsináltuk a magunk megcsinálnivalóját és olykor rúgtunk is egyet-egyet rajtuk, szakállt növesztettünk, lógtunk a villamosokon, beszóltunk az iskolaigazgatónak. Kihasználtuk amit lehetett, dollárt csempésztünk Szczyrkbe, kijátszottuk a sorállást, még útlevelünk is volt. Meg pjt, gmk, vgmk, sportegyesület. A rosszak ellenében lehet ügyeskedni (nem együttműködni), erre van a pálya berendezve.

Tudományos közjáték: fogolydilemma. Két fogoly megtudja, hogy ha mindketten bevallják a bűncselekményt, viszonylag enyhe büntetéssel szabadulnak. Ha az egyik beismeri és a másik tagadja, akkor a bűnösnek mondott szigorú büntetést kap, a társa azonnal szabadul. Ha mindketten tagadják, mindketten súlyos büntetésben részesülnek. Természetesen összebeszélnek, hogy vállalják a viszonylag enyhe büntetést. Itt jön a dilemma: ha az egyik megtagadja az együttműködést, és mégis ártatlannak vallja mat könnyen azonnal hazamehet.

A diktatúrákban a pálya a rosszak felé lejt. Erkölcsileg és anyagilag is megéri  (a jóknak, a rosszak definicíó szerint hazudnak)  megtagadni az együttműködést (bliccelni): jobban fognak járni. Az átlageredmény ugyan (még) romlik, de úgyis lehetetlen utolérni a nyugatot, hiába hazudják az elllenkezőjét. Demokráciában a pálya kevésbé lejt, talán utol is lehetne érni a nyugatot, ha együttműködnénk, de egyrészt a beidegződés, másrészt gazdagon jutalmazzák és nem büntetik a csalást. Különösen, ha hatalmi pozicióból csalnak.

Az iFben együttműködésre játszunk. Jót adunk sok extrával (koncert, kiállítás). Együttműködve működhetne. Ha a többség (zenész, vendég, alkalmazott, tulajdonos) megtagadja az együttműködést egy következmény van, megszűnik az egész.  Pedig Eddie Gomez is jól érezte magát, és még sokan mások. Gyertek (gyorsan) az iFbe, utolérjük(tük) a nyugatot, ha nem csábulnánk folyton a bliccelő pozicióba. (Ha nem lenne világos, a szódavízzel bliccelőkről (is) szó volt).

Nincsenek megjegyzések: