2012. december 9.

Pataj Quintet

 
Volt két Nagy jazz quintet, az első és a második. Senki ne sértődjön meg, így hivatkoznak Miles Davis gyakran váltoltozott 9sszeállításű ötöseire. Az eltelt kb. hatvan évben még nem volt olyan művészeti akadémia, amelyik elvitatta volna nevet. A résztvevők: First great quintet: Miles Davis, John Coltrane, Red Garland, Paul Chambers, Philly Joe Jones, és a Second great quintet: Miles Davis, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Ron Carter, Tony Williams. Az örömszűkös napokban jól esik ezeket a neveket leírni, remélem olvasni is, a minőség teszi a kort, nem a hülyeség. (Sajnos, hogy a benne élők ezt nem így érzik, Lagzi Lajcsi gyorsnaszádjától elkedvetlenedhetnek).

Pataj Gyurit a trombita és a szaxofon kettősének hangzása végleg megfogta. Létrehozta a Pataj Quintetet (Pataj György zongora, Fekete Kovács Kornél trombita, Zana Zoltán szaxofon, Oláh Péter bőgő, Lakatos Pecek András dob) és kompromisszumok nélkül üzemelteti, hogy a hangzást és azt a világot idehozza Budapestre, az új század elején. Az iF kicsi hely, de ez még belefért a kompromisszum-mentességebe (csörgött is a telefon, de rendőrt nem küldtek), zseniális zenét játszottak.

Fiatal (konkréten régi nyugdíjas) törzsasztalunk vendégei nem győztek hálálkodni, ez a zene az élet vize. A többiek, korra, nemre tekintet nélkül ugyanezt érezték, az élet szövevénye pillanatra letisztult. Megtelt az iF, de jobban is megtelhetne ilyenkor (és mindig,). Sokkal jobban. 

Gyertek, még reménykedünk.
_

Nincsenek megjegyzések: