
Van a sör keserűségének is mérőszáma, sőt kettő is, az EBU és az IBU. Az újszülöttnek minden vicc új, nekem ez tegnapig új lett volna, amikor is a Bors Sörfőzde Anonymus-át kézbe vettem és megtudtam, hogy az bizony IBU 100. Utánanéztem, először érzékszervileg, ma meg az interneten, a google első öt találata között. Az első módszer tudományos, ezt ajánlom mindenkinek. A második is lehetne az, de a google első oldalán főleg wikipedia van: azt csak egyes cigányságkutatók tekintik forrásértékűnek. Szóval az eredmény: Wh × AA% × Uaa ⁄ ( Vw × 1.34 )

Az IPA: A
18. században George Hodgson a Bow Brewery-ben rájött, hogy az Indiába
-export cikkek híján- üresen utazó hajókon sört lehetne exportálni.
Készített egy egyszerű, erős, duplán komlózott sört, amelyik bírta a
szállítást. 18 hónapos hitelt is adott a kereskedőknek. Népszerű lett a
kinti angolok között a söre az Indian Pale Ale vagyis IPA. (Indiában a
körülmények nem voltak alkalmasak sörfőzésre).
Az iFben már két IPA-t is lehet kóstolni (ha valaki eleget jár és kerül a csapra Dunakanyar) a Széles & Széles Sörfőzde Dunakanyar-ja és a Bors Anonymus-a. Gyertek!
Az iFben már két IPA-t is lehet kóstolni (ha valaki eleget jár és kerül a csapra Dunakanyar) a Széles & Széles Sörfőzde Dunakanyar-ja és a Bors Anonymus-a. Gyertek!
_
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése