2008. április 26.

Születésnap, repülőszőnyeg, szárnyas zene

Szőke Szabolcs és Szalai Péter koncertje 2008. 04. 24.

Levittük a koncertet a pincébe. Bátor ötlet, érti ezt aki mostani állapotában látta a helyet. A papírlámpa, a szőnyegek és a piros kanapé, a hangszerek a földön és néhány várakozó vendég dacára kétséges hangulatú hely.

Nyolc körül Szabolcs bekonferálja az első számokat és megszólal a gadulka. Akusztikusan ami azt jelenti: gyönyörűen. Születnek és elmúlnak a hangok, vonóshangok töltik be a termet, Bekapcsolódik a tabla, akusztisan, kiismerhetetlen természetességgel. Aztán a semmiből, odaátról vagy a lelkünk mélyéből a zene énekelni kezd. Legutóbb, ősszel is így szólalt meg Tóth Evelyn hangja, akkor is, most is újra: csoda.

Szünet után két ajándék palack Simon Merlot látványán ellágyulva Szabolcs beismeri, születésnapi koncert ez: Szalai Péter másnap lesz “húsz”, Szabolcs maga hamarosan hatvan éves. Ünneplés, ováció. Mindenki örömére folytatódik az örömzene, negyediknek bekapcsolódik Kardos Dani kalimbán, négy angyalhangú hangszer vidítja a lelkeket. Ahogy a múlt század közepén dunaúj elvtárs beszédei után itt is hosszan tartó lelkes taps, Ráadás, kibővített ritmus szekcióval.
_