2009. május 26.

Mi teszi a sört (2)

Ha a galambokat a kórház emeleti párkányán etető Bohumil bácsit kérdezzük, (kérdeznénk) talán a pince hőfokát hangsúlyozná. Az ötödik lépcsőfokon még túl meleg a hatodikon már túl hideg. Mikor, hol és kivel isszuk. Például Mariska hajnalban kiszökik az ágyból, literes üvegből sört iszik és vajon süt magának natúrszeletet.

Van aki víz minőségét hangsúlyozza. A pilseni források vize hízlalja a pilsenit, a staroprament prágai források. Hajnal a Károly hídon.

Sokat tesz az erjesztés. A lassú alsó erjesztésű lager sörök (félreértés ne essék a pilseni is idetartozik), tiszták, aranysárgák és cseppet gyengébbek (a hatékonyság/ár szorzót kell figyelni és akkor nyugodtan megkóstolhatjuk a Duwelt!). A gyors felső erjesztésű ale-ket Belgiumban, Írországban, Angliában gyártják inkább. Bíbor szép vörös szín, hamarabb fejbever és aztán már csak a Liverpool győzelme a fontos.

Szerintem ha jó az árú, akkor cimke számít. Kár hogy nincs a régi staropramen cimke. Így jöhet a wernesgrüner vagy a duwel.

Az iFben egy nyarat végig lehet részegeskedni úgy, hogy mindennap új élménybe legyen csomagolva a felejtés. Staropramen, Calvados, Laphroigh, Vesztergombi... Delirium Tremens.

_

Nincsenek megjegyzések: