2010. június 30.

"Nem kell gondolkodni.."
(Harmathy Ildikó: Tanulószoba, Liliomkert 2010.II.13)

A káptalantóti Liliomkert c. újság(?) tanulószoba rovata kiütötte a biztosítékot. Először Románét, aztán az enyémet.

Ha lenne humorom, viccesen azt mondanám, hogy nem számtógéppel kell harcolni a tudomány ellen. Ha jó humorom lenne, bomlanának értem a csajok és folyton mosolyognék.

"Termodinamika 1. 2. és 3. főtétel – nem baj, hogy a légy szárnyának csapkodása nem igazodik hozzá, a hülye légy nem tudja, mi az energiamegmaradás elve, és képes az elfogyasztott táplálékból 3-400 % energiát termelni."

Van az megfigyelés, hogy a légy kiszámíthatatlanul(!) repül, közben zümmög rettenetesen. Ezt normális ember akkor sem tudná utána csinálni, bio pálinkát fogyaszt. Tehát nem igaz az energia megmaradás tétele? Tegyük fel, hogy a hétköznapokon a piacos légykísérleteket végez. Elkészíti a légy táplálékát. Megméri a távolságot amit a légy ezzel a táplálékkal megtesz. Kiszámítja a repülésre fordított energiát. Egy szárnycsapás munkája, szorozva a csapások száma pl. A légy emésztésének hatékonyságát megbecsli. Az eredmény döbbenetes: mindig több mint 300% de kevesebb mint 400%. Ellenőrzi a számításokat, hogy a légy a neki szánt táplálékkal és a szobával zárt rendszer. (Fúziós energia felhasználása kizárt, mert Einstein blöffölt, az nincs. Vagy van, de.?) Szóval otthon egy mérleggel, egy centivel és néhány léggyel elvégezi a kísérletet. De, gondolhatjuk azt is, (a legegyszerűbb valószínűsíthető elméletet érdemes hipotézisként kezelni), hogy nem bizonyított állítást közöltek, más szóval blöfföltek.

Gondolkodni jó és kell. A demagógok pedig rossz társaság. Kerüljük őket! Gyertek az iFbe jó a kaja és szerények vagyunk!
_


Nincsenek megjegyzések: