2010. november 29.

Formulák

Matekkal népszerűsíteni a kávéházat, ez az ötlet csak egy reménytelen ötletekben is bízó őrült ötlete (inkább kevesebb, két-let, kétség, egylet... semmi, na hagyjuk is) lehet. Matematikusokról, matematikáról sztorizgatni szerintem vonzhatja a kattintásokat és máris fogy a Szekszárdi Kadarka az iFben (de az üzemanyag -kávé és cigaretta- mindenképp). Ha ügyesebb hacker lennék, tennék két kattintási lehetőséget is a képre, egyiket Edward Frenkel formulájára (ezt maga a tudós kalligrálta a pocakocskára), a másikat alatta a kevésbé érdekes háttéren látszó, de mindenestre könnyebben érthető, ámulatba ejtő formulára. Aztán számolnám a google analytics-on a kattintásokat. (Így csak egy kattintási lehetőség jutott a képre).

Az alsó, feltételezem kevesebb érdeklődést kiváltó kép Srinivasa Ramanujan egyik megálmodott formulája, amit G. H. Hardy (akkoriban a legnagyobb számelmélész) egy szép napon, váratlanul, postán kapott Indiából és feltételezem döbbent ámulattal nézegetett. Hihetetlen, hogy ilyesmiket álmodjon-irogasson valaki. De ha mégis az a (ide csak elszántak kattintsanak!) Hardy -Ramanujan formulát is megálmodja, ami még elképzelhetetlen is.

Frenkel formulájához hozzászólni nem tudok, de remélem, hogy sokan megpróbálják majd felfejteni a titkát, vagy a halál nélküli szerelem formulájához jutnak, vagy egyesítik végre a reletivitás- és kvantumelméletet.

Tessék jönni az iFbe, nemcsak a nyugdíjpénztárak mennek így tönkre!

_

1 megjegyzés:

Attila Lendvai írta...

jelentem a Hardy -Ramanujan formula linkje rossz, de kis szerkesztessel elerheto.

es igen, elkepzelni is nehez... :)

lazan kapcsolodo dokumentumfil: egy szocialisan meglepoen normalis savant mesel a fejeben jatszodo dolgokrol.

tudja a Pi-t 22500 szamjegyig?! meg hasonlok...

http://www.youtube.com/watch?v=AbASOcqc1Ss


es a csoddel kapcsolatban: Melis Gábor kimagaslo folennyel megnyerte a google AI challenge-et. jovo heten megyunk az If-be es megunnepeljuk! de majd csorgok, ha mar megvan a vegleges idopont...

http://ai-contest.com/rankings.php

http://www.meetup.com/parentheses/