2011. november 16.

Kizáró vagy megengedő "vagy"

Mégegyszer a slogen: iF, Jazz and Gourmet. Tudjuk, hogy sulykolni kell, és akkor eljut a fülekbe, kivirágzik és vacsorázni jönnek az iFbe. Mások is tudják (a sulykolást, present perfect!), de akiknek tudni kéne, nem sulykolnak, kétségbe esnek. Maradok hát az iFnél és nem sulykolom, hogy csúnya dolog volt a Nemzeti Színház helyére gödröt, helyesen Gödör-t építeni. Félre ne értsék, nem Gödör a baj, az arrogancia.

Szóval az életben nem adunk olyan szőrszálhasogatásra, hogy a "vagy" megengedő vagy kizáró. "Hagyd abba az üvöltést, vagy kapsz egy pofont"- mondja apa. Ha a büdös kölyök abbahagyja, nem kap pofont. Nem hagyja abba, kap. A harmadik eset, abbahagyja és megkapja a pofont. Ha kérdőn néz, apa megvonja a vállát: "megengedő volt a vagy. Érdemes előre rákérdezni."

Itt jön egy történet a híres német logikusról akit a fasizmus Tel Avivba kergetett, ott élt. Ashdodba készült, de a buszpályudvaron busza tévesen a harmadik induló állásra állt. Tudósunk, miután megtalálta, szóvá tette a sofőrnek: "ez nem a kettes állás, hanem a hármas!" "Maga német vagy matematikus?" kérdezett a sofőr (rasszisták ott is vannak). "Ez megengedő vagy kizáró vagy?" kérdezte a tudós és a sofőr, aki most szerette meg Smullyan későbbi rejtvényeit, mire Ashdodba értek, már tudta.

Szóval iF Jazz and Gourmet azt jelenti, hogy aki szereti a jazzt vagy az igényesen elkészített finom ételeket annak az iFben a helye. A Pink Cadilaccal szemben. Ez megengedő vagy. Sőt. Írjunk oda nagy valószínűséggel teljesülő és-t.
_

Nincsenek megjegyzések: