2012. március 30.

Boris Vian és az iF

Boris Vian ismerte Gouffet- a nagy séfet (ha nem ismerte, kitalálta). Az iF étlapját díszíti egy Gouffet recept a déltengeri pézsmával illatosított portóiban sült hurkácskáé. Lapickát (pláne platinát) sehol nem kapni Pesten, ezért egyelőre nem készítjük, de rajta vagyunk a feladaton. A koktélzongorát szicíliai Rafaellel összeraktuk, de amikor másodszor árasztotta el hangos pedál túlzott használata miatt a jókedv a Ráday utcát, szét kellett szerelnünk.

Vian Raymond Queneau, Eugène Ionesco, Marcel Duchamp, Joan Miró, Umberto Eco társaságában a Patafizikai Társaság tagja követhetetlenül sokféle tehetség, jazztrombitás (aki sokat szervezett is, hogy Párizsban megszeressék a jazzt), író (főleg ezért szeretjük), sanzon énekes (dalait hárfa-gitáron is kísérte), sanzon- és operaszerző (a Boris nevet anyukája Boris Godunov után adta fiának), írt kritikákat, festett... A hatás kedvéért hozzá szoktuk tenni, hogy matematikus és mérnök. (Jól hatott?)

A következő Vian menet az iFben Gajdov Géza (1952-2009) grafikus kiállítása. Rajzolt egy Vian sorozatot abból válogatta felesége a Pekingi Ősz című anyagot. És, hogy teljesebb legyen a kép, Vian sanzon est is lesz az iFben a megnyitó után: Dankó István (ausztráliából) fogja énekelni sanzonjait, zongorán Klement János kíséri. (Lesz Vianos enni-innivaló menü is, összeszereljük a zongorát és nyúzunk hurkácskákat).

Gyertek az iFbe 18-án (is)!
_

Nincsenek megjegyzések: