2013. július 19.

(Még) Egy normális nő, Aschoff Lili


Az élet nehéz, tudjuk meg már a könyv borítójáról, de ezen nem lepődünk meg. Volt már velünk is úgy, hogy ostobának tetszett a "illemtan fiataloknak" címben a "fiataloknak". Piros ceruzával besatírozzuk, és dühösen megállapítjuk: az élet nehéz. Így már jó is a cím!  (Ha tudomásul vesszük, hogy nehéz az élet, már nem is annyira nehéz: ezt hívhatjuk paradoxonnak. De most Lili a téma, nem Smullyan).

Lili (sem) írás közben tudta meg, hogy az élet… milyen is? Nem rég szabadult viharos kamaszkorából, amikor is cigivel telefüstölte Európa jó néhány kocsmáját, miközben az alkoholkészleteket magába töltötte. Az ősök vére nem válik vízzé, maradt ereje a rohanásra az élet mélyvízében. De hová is?

Mindig is író akart lenni, beiratkozott VisArt-ot tanulni. Három év egy másik mélyvízben. Diplomamunkaként maga írta, rajzolta, tipografálta könyvvel rukkolt ki. A könyv nem egyszerűen csak tetszetős, van mondanivalója. Légy normális, ez a megoldás az élet nehézségeire. Mindig kínálkozik normális út, csak normálisan kell gondolkozni. Lili látott példákat a családban bőven olyanokra, akik a normális nyomában élték-élik életüket. A "normálisok" persze messziről látják, hogy ezek aztán nem normálisak. Van ebben még megfejtendő: lesz az életműnek folytatása, higgyétek el.

Addig is normálisok, nem normálisok, gyertek az iFbe: Aschoff Lili könyv lapjaiból van kiállítás.
_

Nincsenek megjegyzések: