2010. november 12.

"Le Beaujolais Est Arrivé!"

Beujolais Lyon-tól északra elterülő borvidék. A rajnai és burgundi vidékek közel esnek, de mindkettőtől elütő borok jellemzik. Egyrészt inkább vörös bort termelnek, de mégsem a testes, nagy borok jellemzik. Többnyire gamay szőlő terem és széndioxidos macerát alkalmaznak. Ez azt jelenti, hogy a szőlőszemeket még sajtolás előtt széndioxidos környezetben erjesztik, és azután sajtolják. Bogyólé, mondanák rá Villányban, franciásan bozsolé vagyis Beujolais.

A trükk, hogy nem a szokásos borsznobimus szabályai szerint épül a bozsolé píárja, hanem a Beujolais új bor ünnepeként tartják számon világszerte november harmadik csütörtökét. Így november harmadik szerdáján (a szerda persze lehet csak a második) megérkeznek a boltokba az új palackok és másnap tódulnak a franciák-japánok-magyarok jókedvűen ünnepelni a kocsmákba és kiisszák az összes hordót decemberre.

Gyertek az iFbe, ide is érkezik friss, könnyű nem tanninos, meggyesmálnásepresszamócás tavaszizápor francia vörösbor. Adunk hozzá coq au vin-t pl.
_

Nincsenek megjegyzések: