2010. március 30.

Best Jazz in Town: iF Cafe

"All-American jazz

The US Embassy is bringing two great American jazz artists to town on Wednesday, March 31 at 7.30pm, at iF Café

Kate McGarry will perform with her husband, guitarist Keith Ganz in a duo. They have been working together for six years and have recorded three albums that were highly acclaimed. They have also been nominated for a Grammy award (best jazz vocalist album). Keith Ganz has been a guitarist for Harry Connick Jr., Luciana Souza, Peter Eldridge, Gretchen Parlato. He has performed in many popular American TV shows (Oprah, Letterman, Ellen). Their concerts are full of spontaineity and are brimming with life.

The artists will be introduced by Deputy Chief of Mission Jeffrey Levine."

(Budapest Times)
_

2010. március 29.

Szöveges feladatok

Azért vannak itt mert egyrészt szórakoztató olvasni (kettőt megoldani is), másrészt bizonyítandó, bárki bármit mond: változnak az idők, hol itt vannak, holott.

Ha kilenc kályhában öt és fél nap alatt tizenkét köbméter bükkfa ég el - mennyi nap alatt ég el tizenkét kályhában kilenc köbméter bükkfa? (Karinthy)

Egy favágócsoportnak naponta a köbméter tűzifát kell termelnie. A favágók naponta b köbméter tűzifát termelnek a normán felül és így az egész fakitermelést m nappal határidő előtt fejezik be. Hány köbméter tűzifát termeltek a favágók? (Laricsev)

Grabowski ismét meghasonlott. Az a rögeszméje, hogy ő Mickey Mouse annyiadik reinkarnációja, ahanyadik a 18, 41, 64, 87 számtani sorozatban az a legkisebb sorszámú tag, amelynek tizes számrendszerbeli alakja csupa kilences számból áll. Hányadik tagról van szó? (Pataki tanár úr)

Az iFben vergnano kávé serkenti a gondolkozást. Az első két vendég, aki a fenti feladatok egyikének megoldásához kéri, ajándékba kapja.
_

2010. március 22.

Jobim estek Oláh Kálmánnal

A huszadik század nagy találmánya a forszolás és a Bossa Nova. Az előbbi a halmazelméletet érintő találmány (felfedezés?) említését jópofaságnak szánom, leplezendő, hogy nem feltétlenül ismerem fel Jobim dalait. Persze a "Girl from Ipamena" nekem is beugrik, de jó lenne zongorázni, táncolni és forszolni tudni. Paul Cohen a continuum hipotézis függetlenségét 1966-ban bizonyította be, Fields díjat kapott érte (a bizonyítás módszere lett a forszolás). Ez nyolc évvel azután történt, hogy A.C. Jobim (zeneszerző) és Vinicius Morares (szövegíró) dala "Chega de Saudade" (angolul "No More Blues") Elizete Cardoso (és a szerzők) előadásában világsiker lett. Ezzel nem csak a Bossa Nova, de a világzene is világsiker lett. (A világzene a nagyvilág valamelyik helyi (folk) és a "nyugat" zenei irányzatát ötvöző muzsika, a Bossa Nova esetében az afrobrazil samba és a cool jazz együttműködése.) A Bossa Nova kezdeti története egy fiatal, tehetséges társaság egymásra találása. És gyönyörű lányoké: Astrud Gilberto, Marpessa Dawn...

Oláh Kálmán (Antonio Carlos Jobimhoz hasonlóan) zongorista és zeneszerző. Liszt díjas (a Thelonius Monk zeneszerző verseny első helyéről itt nem beszélek, az fenn van a facebookon). Az iFben a Köztársasági Érdemkeresztes (tehát lovag) nagybőgőssel Egri Jánossal és Robin Asheroy fuvolással triózik. A témákat szédületes improvizációk követik, ahogy azt a kisebbik Egri János (a nagy Jancsi fia és Kálcsi keresztfia) a facebookon találóan megjegyezte. A véletlen(?) vasárnap úgy hozta, hogy két szám erejéig Kovács Lindával kiegészült a trió. A jövő hétre (március 28.) Kálmán ütőst is szervez, énekes is biztos adódik. Egy biztos: azt az estét már nem szabad kihagyni!
_

2010. március 20.

Szerelem, halmazelmélet: Rutkai Boriska

Nothing is Everything (ld. az előző bejegyzést) énekli (majd 31-én) a csend hangján Kate McGarry az iFben. A hamazelmélet ZF axiómarendszere példa erre az állításra, az üres halmaz létezik egyedül és máris akkorára nő a semmi, hogy az már minden: ami matek (számelmélet pl.) Vannak (lehetnek) már elérhetetlen sőt erősen elérhetetlen dolgok (számosságok vagy üzleti sikerek az iFben, ilyesmik).

Halmazelméletet már az isten iskola harmadik osztályában is tanítanak. Azért csak harmadikban, mert az angyalok harmadikban hallanak a szerelemről, az pedig kell a szemléltetéshez a tankönyvben. (ld. ábra). Az únió és metszet művelete amúgy már az ovódában rutin (még az ember ovónénik is "vágják a témát"). Szerencsére sem
Rutkai sem Perelman nem került visszavonhatatlanul a matektanítás hatása alá.

Brooklyn nem tágul. De gyertek megnézni a "Tiem-Enyéd" kiállítást, Bori ugra-bugra szó-képletei és kép-zelete végtelen sok mosolyogni- és szeretnivaló összefüggést mutat meg, tágul a világegyetemünk.
_

2010. március 18.

iF less is more, then nothing is everything

Ez tiszta logika (és határátmenet, mondaná Newton-Leibnitz). Ugyanis, ha kevesebb több, akkor még kevesebb még több. n-nel tartunk a végtelenhez, nyilván a legkevesebb a legtöbb: a semmi a minden (indirekt bizonyítás jobban tetszene).

Oktalan matekolódás, a lényeg, hogy ez a címe Kate McGarry grammy díjra jelölt lemezének. A zenében lévő fontos csendekre utal. És az iF kör bezárul (kinyílik): Kate McGarry március 31-én férjével Keith Ganz-zal énekel az iFben. Mies Van der Rohe, Kate és Keith, Rutkai Bori, Nemes Peti, Oláh Kálmán és a többiek, vendégek, szomszédok, iF fanok: az iF kör. Az alábbi szöveg az Amazon.com ismertetőjének részlete:

NOMINATED FOR GRAMMY AWARD - BEST VOCAL JAZZ ALBUM 2009!
Strengthening her leadership role alongside Kurt Elling and Patricia Barber as one of the most captivating and challenging vocalists on the contemporary jazz scene, Kate McGarry delivers, as its title suggests, an album of complex simplicity. McGarry says she has always been drawn to the space of silence between the notes. It is in these silences that the secrets of the songs reveal themselves.
_

2010. március 15.

"Less is more": a kevesebb, több.

Ez Ludwig Mies van der Rohe építész jelmondata. Megvalósult tervei közül a Berlini Új Nemzeti Galériát láttam, mondhatom könnyű volt megérteni mire gondol. Alapigazságot fogalmaz meg. Ez az élmény akkor is, ha sikerült a mély hóban szép íveket húzni sível vagy megsiklatni windsurfot a fodrozódó hullámokon, netán valami igazán finom ízt felfedezni egy szelet alma, és egy kenetnyi kék sajt felhasználásával. A kávéházban is próbálkozunk ebben az irányban, de ha már huszadszor bukunk, szemünk szánk, ingünk gatyánk tele olvadó hóval, akkor nehéz könnyedén, laza izmokkal, jó egyensúlyunkban bízva önfeledten nekiugrani újból. Már pedig sokszor állunk az üres kávéházban, kétségbeesetten, bonyolítjuk az étlapot, szervezzük a még jobb koncertet kiállítással, borkóstolóval és hastánccal, fociközvetítéssel egybekötve.

De nem ez a mondanivaló veleje, hanem a paradoxon Mies van der Rohe mondásában. Kevesebb, több vagy három több mint öt. Logikailag egyformán értékelhető tévedés, mégis csak a második hülyeség. Az első mély értelmét épp a paradoxon hangsúlyozza. Tehát a valóság paradox, van az a sós utóíze ami szemléletileg nem való oda, és mégis: csoda. (Mint az iF kadarkának). Ez a sós íz teszi Mies mondását felejthetetlenné. (Vigyázat, nem minden marhaság, amivel a Ráday utca is ki van kövezve, okosság!)

Less is more. Less...
_

2010. március 10.

Remete borok kóstolója március 19-én

Vesztergombi József úrral szőlőbirtoka felé tartottunk: Háry Jánosról mesélt. Háry Szekszárdon élt, ott is született: talán. Egy biztos szerette a (szekszárdi) bort, amit biztosan a rómaiak idején is készítettek a vidéken. Garay János "Az obsitos" c. hősköltemény költője Szekszárdon született. Talán ismerte Háryékat és talán látta a híres nagyot mondót, bajszát pödörve az öblös meszelyes mellett. Diákként Garay orvosi egyetemre is járt aztán filozófiát tanult. A szabadságharc után versei miatt haditörvényszék elé állították, állását vesztette el.

A szőlőbe kiérve megcsodáltuk a csodálatos tájat és a százévesnél is öregebb kadarka töveket. Az vén tövekről szüretelt szőlő borának sós az utóíze. Mint a humornak Garay elbeszélésében vagy Háry János szakszárdi szobrán.

«Nem addig van - kiált most a furfangos diák,
A legjavát elhagyta - és most őt hallgaták -
Kendtek még mit sem tudnak, ha egyet el nem mond,
Hogyan fogá el bátyó a nagy Napoleont.»


«Hm! mond az obsitos hős, - a nagy Napoleon!

Nagy ő a francziák közt - és vállán egyet von,

De engem ugy segéljen, nem a magyar között
,
S hát még - veté utána - magyar huszár előtt!»

_

2010. március 5.

Zenész terror a blicc friendly iFben

Az iFben a zene nem azért van, hogy eltakarja a vendégek megkopasztására irányuló erőfeszítéseinket, hanem, hogy zenész és vendég együtt jól érezze magát. Koncertjeinken nincs belépő, bár vannak kiadásaink, sőt extra kiadásaink, ez az élő zene természetéből fakad. Be kellett látnunk, hogy tönkremegyünk ha a vendégek megértésére bazírozunk. A legpuhább megoldás szabályokkal bevételt szerezni, ha minimum fogyasztást írunk elő koncertek idejére. Nincs belépő, felár, a saját hasznunk terhére megy így a koncert. A 700 Ft-os cigaretta idején 2000 Ft-ban határoztuk meg a kötelezőt. A blicc friendly magatartás, amit a koncerteken mutatunk. Az ellenőr nem bunyózik, csak néz esetleg szigorúan, ha bír.

Szóval a blicc friendly: lógósok wellcome! Talán hangosabbnak kéne lennünk. Szőke Szabolcs megmutatta, a másik végletet: úgy próbálta a kávéházban szerinte megengedhetetlen módon beszélgető vendégeket zeneélvezetre bírni, hogy röviden elmondta, zenéjük megérdemli a figyelmet, legyen azonnal csend. Olyan hangerővel kezdte a mondatot, hogy nem bírta végig, berekedt. A vendégek nem a zeneélvezetet választották, hanem elmentek. Tőlük ezúton bocsánatot kérek. Várjuk őket máskor is, reméljük nem örökre mentek el. Ilyen nem lesz, csak jó hangulatú esték mint a képen: mindenki mosolyog. (Dresch Mihály és Lukács Miklós is, ők nem látszanak éppen.
_

2010. március 4.

Konzi klub az iFben

Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Gyakorlóiskolája a Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakával együtt itt van a Ráday utca szomszédságában. Mit tesz a közelség, személyes ismeretségek, és dzsezz zenei események köszönhetők ennek a közelségnek. Talán akkor kezdett megnyílni az út az intézmények és a jóemberek barátságának épülésében amikor Kőszegi tanár úr búcsúztatóját Gőz és Binder tanár urak az iF teraszára szervezték, ahol hofi tanár úr (ezt most a rím kedvéért megengedtem magamnak, de alig van matektanítás az iFben) pezsgőben fürdette az ünneplők egy részét. Még az ingét is felajánlotta a száradóknak (és egy üveg Vesztergombi kadarka is megpecsételte, na nem az inget).

Februártól Lakatos tanárnő és Binder tanár úr ötlete megvalósult: szerdánként az iFben van (régebben a Postás adott helyet nekik) a konzisok klubja. Énekeslányok (az első három héten Burján Orsi, Vers Dóra, Brezánszki Ági) és konzi zenekar, utána jam, közben fogynak az üdítők, a lepények és meg ne tudják a tanáriban: a sörök. Lelkes fiatalok zenélnek, készülnek az életre, elindulnak az iF színpadára vezető hosszú úton. Mindenki boldog remélem. Gyertek szerdánként (is)!
_