2011. február 18.

Jazzhegedű: Sárközi Lajos és Csányi Mátyás

Sárközi Lajos nagy név a fiatal magyar hegedűs tehetségek között. Szalai Simon kamasz zeneakadémista hegedűs a barátom. Annyi idős, mint amennyi Sárközi Lajos volt amikor megnyerte a Radics Gábor Jazzhegedű Tehetségkutató versenyt 2006-ban. Simontól hallottam először Lajosról.

Szombaton az iFben a Balázs Elemér trióval és Lakatos Pállal együtt Sárközi Lajos is zenélni fog. Az interneten találtam róla egy képet, meg két történetet a dédpapájáról Csányi Mátyásról. Az egyik Zorándy Zoltán (zongorista) készült interjúban volt. Az 50-es évek pesti jazzhegedűseiről kérdezte Csányi Attila:

"Ez egy hazai specialitás. Remekül swingelõ hegedűsök voltak. Szerintem a legmodernebb Csányi Mátyás. Klasszikusokat is játszott. Emlékszem, egyszer kitette Prokofjev hegedűversenyét, és végigjátszottuk. Mindezt a Budagyöngyében. Jazzt nagyon jól játszott."

A másik idézet egy Sárközi Lajos interjúból:

"Egyszer egy bécsi jazzklubban játszott, ott hallotta őt Oscar Peterson, aki akkor a fénykorát élte. Odament a dédapámhoz, melegen gratulált neki, hogy ilyet ő még nem hallott, nagyon dicsérte és meghívta, hogy menjen ki Amerikába vele játszani egy koncertre. Peterson megnyugtatta, hogy küldi neki repülőjegyet. A dédapámat erre azt válaszolta, hogy ő erre képtelen, mert nem szeretne repülőre ülni....az ő hegedülési ízét próbálom elsajátítani valahogy."

február 19. 20 00 Balázs Elemér Trió feat Lakatos Pál és Sárközi Lajos
_

Nincsenek megjegyzések: