2011. február 16.

Jégbor

Innnen az iF Kávézó galériájáról lenézve a megáradt panaszfolyó habjaira a partközeli hullámok azt locsogják, hogy sosem lesz vége már a télnek, nem jó ez semmire. Mi itt fenn Tzumóékat hallgatva, (éppen az Easy Life-ot játsszák) tudjuk, sok mindenre jó az, egy: nyáron nem lehet sem szűz por-, de még szottyadt hóban sem síelni, kettő: akiknek a szőlőjére a botrytis cinerea nem telepszik, mégis szeretnék a must cukorfokát magasságokba emelni, (időben és időjárásban) utolsó eszközként a telet, a fagyot használják ki. Most, amikor a természetrombolók felelőtlensége okán a globális felmelegedés sűrűjében vagyunk kénytelenek winternettől és nemzet emésztő jegybanki politikától sújtott életünket leélni, szerencsére hosszabbak és keményebbek a telek is.

Szóval a lelemény az, hogy ha a fagyott szőlőt préseljük (továbbra is fagyban) akkor csak az édes lé folyik ki, a kevésbé édes hígító jég formájában ott marad a présben. És a cukorfok győz. Ha meg nagyon magas, akkor magas lesz a bor maradék cukra is, ha ügyes a gazda és az évjárat is úgy hozza, gyönyörű jégbort lehet palackozni.

A képen Horváth úr szőlője várja a szüretet Szentgyörgy hegyen. (Azóta ki is forrt, idén (tavaly) már december elején megjött a -8 fokos fagy, hamarosan kóstolni lehet. Térdműtét (gyógyulást kívánunk), palackozás, az idei szebb lesz mint a 2006-os!
_

Nincsenek megjegyzések: