2011. február 14.

Pleszkán Frigyes 1959-2011.

Pleszkán Frigyes 1959-(1976)-2009... Ezen a blogon van az ilyen című bejegyzés. 2009-ben (először) büszke voltam arra, hogy egy Pleszkán nevű zseni zongorázik az iFben. Ennek örömére született a blogbejegyzés., ugyanis Frici megmutatta az elsárgult finn kiadványt. Akik éltünk 76-ban, ma van az is: a Pori Jazz fesztiválon fellépett az „"unkarilainen pianon ihmelapsi: Figyez Pleszkan." Vagyis: magyar dzsezz zongorista csodagyerek: Pleszkán Frigyes.

Mindig és mindenkit el akart kápráztatni. Mit játsszak, kérdezi az aktuális közönséget. "Bachot, de Mozart stílusában? És már hömpölyögnek a dallamok, egyre virtuózabban. De mindennek a felső foka, én legalábbis úgy érzem: Oscar Peterson. Ez volt az egyik álma, amiről tudok: Oscar Peterson klub Pleszkán Frigyessel. Én még reménykedem, talán nem igaz az egész, hiszen gyerek még, Poriban és tavaly az iFben is: megcsináljuk. Hazajön Svájcból, akkor.


Szóval ma, tegnap. Akik megéljük, nincs nagy különbség. De akik elmennek, előtte halnak vagy utána születnek azoknak történelem. Akik ismertük, tudjuk, zseniális tehetségű zongorista Pleszkán Frigyes.

_

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Osztzálytársam volt a Jazz konziba Zseniális zongorista Nem tudok múlt idöt használni
Megkért , énekeljek pár nótát a készűlö lemezére, Január 23.-án kűldött egy sms-t. Késnek a stúdio munkák, de nyár elejére minden oke. Hát nem ok. Fricikém Közbeszólt a kegyetlen sors Nyugodjál békében Huszák Zsóka jazzénekesnö