2011. április 13.

Preambulum, májusi bor, 2011

Ellenpont: A boros kóla tudtommal a serdülő alkohol kíváncsiság találmánya. Így lehet leküzdeni a fiatal szervezet ellenállását és George Hanson-i (Jack Nicholson, az alkoholista ügyvéd Peter Fonda Harley Davidson-ján) magasságokba-mélységekbe pusztulni. A boros kóla műanyag, kultúra romboló, a globális hiéna piac és a párthatározattal lezüllesztett magyar bor keveréke. A fiatalság többi próbálkozásával és egyáltalán a fiatalsággal együtt alkotmányos tilalom alá kellett már helyeznünk, nagyon helyesen.

Általánosítva: bort csak tisztán, meditatív állapotban, himnuszokat zengve fogyasztunk. Kivétel lehet a fröccs, mondjuk, hiszen az Jedlik Ányos és Vörösmarty Mihály találmánya. Friss rozé fröccsbe tehetünk egy szem epret is, mondjuk. További izgalmas ötlet a tavaszi napsütésben vágyott pezsgést inkább pezsgőből nyerni, szóda helyett nem szentségtörés pezsgőzni a bort. Rozé helyett lehet olaszrizlinget és kékfrankost keverni egy edénybe, arra jöjjön a pezsgő. Támogatandó, ha nemes konyak ízét is becsempésszük, legegyszerűbb ha öntünk hozzá. A francia narancslikőr is eléggé sznob, mehet. Az epret meg ne csak dísznek használjuk, a C vitamin miatt, (bár Szentgyörgyi) tegyünk az edény aljára bőven. Aki ért az eperhez tudja, jobb lecukrozni, akkor finom levet is enged és ugye inni készülünk.

Tavasz lévén a tavaszi erdő savanykás, ánizsos illata sem hiányozhat, szedjünk bele szagos mügét. Így kerüljön a poharunkba, sőt a preambulumba (a franciát értelemszerűen az ezerévesben elhagyjuk, mint a sajtószabadságot Petőfiből). Amint megjön a hazai eper lesz a iFben májusi bor, addig is sokféle borkoktélt ki lehet próbálni. De kólát nem adunk (borhoz)! Csak pénzért.
_

Nincsenek megjegyzések: