2011. július 25.

Helka, a Holló és Román

Balatonfüred ideális hely, hogy optimistább színben lássa a kávézós az iF Kávézó jövőjét. Füred majdnem kétszáz éve a nyári kulturális élet fürdővárosa, a újra szépül, fejlődik, tele sétálgató, beszélgető emberekkel. Azt gondolhatnám, hogy a korzózó, nyitott, kávé- vacsora- és jazzéhes tömeg hamarosan elárasztja a pesti Ráday utcát is. Van pesszimistább változatom is a látottakra, de ezt most csak jelzem, és örülök, hogy költőről és nem miniszterről nevezték el a legszebb balatoni sétányt.

A Kiserdőt idén hozták rendbe. Itt épült az a játszótér amelynek bejáratánál Gerstenkorn Román barátunk fából faragott szobrai vigyáznak. Helka és Kelén szerelmének története olyan kedves helyeken játszódik, mint a Tihanyi félsziget, a Bakonynak hajdan a partig lenyúló erdei és maga a hullámzó, zöld Balaton. A szobor alakok óvódásnak és felnőttnek is sokat mondóak, szerelemről, vágyakozásról, életről, halászatról, vadászatról szólnak, (és ha Kelén tudott volna szörfözni, Románnak az sem jelentett volna gondot. Szoborni, szörfözni, szörföst szobrozni.) A másik két alak, Sió tündér és Kamor varázsló, a bakonyi szelek ura. (Egy szubjektív megjegyzés link Román javára, az ő mesevilága közelebb áll hozzám, mint Mátrai Lajos Györgyé).

Az egész úgy jön ide, hogy a hollót az iFben szintén Román faragta, én meg négy napot töltöttem Füreden. Ha jártok arra, nézzétek meg a reformkori Füredet, a játszóteret, mellette az ország harmadik kőszínházának homlokzatát, a városi múzeumot, a Vaszary galériát és "a mindig szép Balaton"-t. Ha meg Pesten lennétek gyertek az iFbe!
_

Nincsenek megjegyzések: