2012. január 7.

M.E.ster és a faragás

Heti kérdés: megy-e a világ attól előbbre, ha az étel gondosan van tálalva? Megosztott a világ. Ha a nyers húsból a lakoma elkészítésének módja a nyereg alatt történő puhitás, feltételezem a tálalás fő szempontja nem az esztétikai élmény bevonása az étkezésbe. Az elkészítéshez szükséges lovaglással megtett távolság az étvágyról gondoskodik, a finomkodás pedig ellene dolgozik a másnapi hátranyilazással történő öldöklésnek.

Az Elbrusz nevű hegycsúcs mászásakor a Prijut 11 nevű menedékházban együtt táboroztunk egy svájci csapattal. Nekünk ez az úrias társaság reménytelennek tűnt. Nem tudtak alkalmazkodni a hegyi körülményekhez. (Az aluminium boritású házban éjszaka a termoszban csonttá fagyott a tea, nappal is sötét volt és hegyibeteg szédelgés). A svájciak alufólián terítettek és mindenféle színes (liofilizált) ételeket ettek késsel villával, szépen közösen, nevetgéltek, kvaterkáztak. Mi, vídia csávók, félig a hálózsákba bújva benzinfőzőn olvasztgattuk a havat a hátizsák alján porított leveskockát majszoltuk, és csodáltuk erőmutatványunkat. A svájciak másnap megmászták a csúcsot és elvonultak, mi még egy hétig ostromoltuk az Elbruszt, majd csekélyke sikerekkel elpucoltunk. (Az igazság úgy teljes, hogy következő tavasszal, kevésbé nagyképűen, kulturált körülmények között megmásztuk a csúcsot sőt a Kazbeket is, és jót síeltünk lefelé).

Tálaljunk szépen, beszéljünk udvariasan, éljük át a művészit és higgyünk a szakembereknek. M.E.ster, ahogy a neve és pl. a sült almás pezsgőkrémmel tálalt csoki mousse-ja is bizonyítja szakember. Éveket szánt arra, hogy megismerje az alapanyagokat, a fűszereket, a főzési, sütési stb. technikákat, a különböző kultúrák étkezési szokásait, és ezek alapján kialkítsa saját stílusát. Megtanult zöldséget faragni. Precíz szerszámokat szerzett és pillanatok alatt improvizálja a cukkini rózsát. Az igazi jazzkedvelők látják is a művészi utalást. Én így tenném a nagykövet asszony asztalára, nyereg alatt nem puhul (az usa husa).
_

Nincsenek megjegyzések: