2012. április 22.

Kézműves sörök

A sörívás komplex, mint a függvénytan és a közigazgatási eljárás. Lehet inni a szomjúság ellen, az alkohol végett, a társasági élet kedvéért, az ételt leöblítendő, színvonalas szórakozást keresve vagy nehezen megkeresett pénzecskénk tartalmas elköltése céljából.

A sörivás előtt általában nem fogalmazzuk meg a motivációt, de valami személyest keresünk. Kivétel kettő a szomjúság: szomjúság esetén értelmetlen a kérdés, hogy milyet, mennyiért, gondoljunk csak Rejtő Jenő hőseire (Elátkozott helyőrség?), akik a szomjhalál szélén a sivatagban összeakadnak egy jól felszerelt expedicióval. Adjanak inni kérésükre a hülye de előkelő válasz: mivel szolgálhatok, whisky, pezsgő... A másik (motívum) a negyedik korsó, amikor már az íz és a cimke másodlagos, az első három korsó követeli a többit.

Szóval kulturális kérdés a sörivás. Hol és mit. A wernesgrüner hívószó az NDK nosztalgiára és a finom cseh-német sör imidzsre épít. Bővítési ötletünk (a szomszéd Skanzentől kölcsönöztük) a finom, jó minőségű, a nagy sör nemzetek legjobb söreit magyar virtussal megközelítő-túlszárnyaló hazai kézműves gondolatra épít.

A köleses sör ötlete egy szakdolgozat témája volt 2003-ban (Szilágyi Andrásé, aki tegnapelőtt végigfocizott egy dupla köleses hordót az Erkel utcától az iF-ig). 2008 óta Jászdózsán főzik a kölesest. Borostyánsznű, a kölestől karamellás ízű nagyon kellemes innivaló. Vezetgetheti András az új hordót, két nap alatt lefogyott a hordó, fel kell tenni a Tuck barátot. Ez a sör dacára friar Tuck sherwood-i történetének a belga vörös sörökre emlékeztet, jobb mint a satan red, ami eddig nehezen került ki a hűtönkből. A tuck barát Győrzámolyban készül.

Gyertek sört inni az iFbe!

Nincsenek megjegyzések: