2012. június 3.

Mazohizmus

Még ősszel történt, hogy két holland újságíró Budapest jazz életéról gyűjtött anyagot a "Jazzism" holland újság számára készülő cikkéhez: többek között az iFben. Mindenfélét kérdeztek a műsorfelelőstől, vagyis tőlem, miért szeretem a jazzt, ismertem-e Erdős Pált és mi az iFnek a műsorkészítésben megnyilvánuló filozófiája. A bátyám, aki a frappáns válaszok nagymestere, sajnos nem volt kéznél, de szerencsére éppen ott volt Maloschik Robi. Ő mondta is rögtön: "Hofikám, (itt jobb ha csak jelzem, a Robis kötószót, akik ismerjük értjük ...) te egy mazohista vagy. Mindenkit engedsz itt játszani, aki csak szeretne és jó muzsikus."

Mit mondana Robi, ha Magyarország aktuális külpolitikájáról kérdeznék? -Martonyi, Te egy mazohista vagy!- kiáltaná (gondolom, ... is jár mellé). Mazohista jelentése ebben az esetben aki szereti ha balsors és vereségek sújtják. Talán még sincs igaza az esetemben, nagyon örültem, hogy épp a cikk pdf változatának megérkezése napján holland túristák csoportja mulatott az iFben, pedig aznapra lőttek a veszteségnek. (A Martonyi mit gondolhat a mazohizmusról?)

Gyertek az iFbe, a mellékelt cikk is ezt javasolja (ugye?) "Maar eenmaal in het iF Café, en met een fors glas van die buitengewoon drinkbare Hongaarse rode wijn voor de neus, waren we dat gauw vergeten." Ezt az én hollandom úgy érti: ha már az iFben vagytok kóstolgassátok szorgalmasan Vesztergombi Józsi kadarkáját, Leo Pollacknak izlett. És a Bacsó-Szabó duóval is elégedett volt. Júniusban Oláh-Bacsó és Bacsó-Szabó duó is lesz az iFben!
_

Nincsenek megjegyzések: