2012. június 9.

Nyitott agy és a jazz pl.

Erdős Pál hajnali motoszkálásával felébreszti házigazdáját és a kávé elfogyasztása után az "agyam nyitva áll" felkiáltással belefog a napi közös matekozásba, -vegyünk egy véletlen gráfot- vagy -legyen epszilon pozítiv valós, n pedig természetes szám-. Máskor a munka előtt rákérdez: Hajnala (Hajnal András matematikus) , is your mighty brain open?

Erdős Pali bácsi állapot meghatározása a nyitott agyról gyakran jut eszembe, részint amikor csalódottan tapasztalom, hogy az én agyam nem nyitott, másrészt ha nem nyitott agy(ak) által vezérelt tevékenység hatókörébe kerülök. (A lakógyűlések és munkahelyi értekezletek fullasztó sötétje. A lakógyűlés szinvonal elfoglalta amit csak lehetett, kicsiny szigetekre szorulunk ahol pl. szól a jazz, bridzselnek vagy sör-étel párosításokon törjük a fejünket.

Hogy miért pont a jazz? Halper Laciék Jimmy Hendrix jazz feldolgozás műsora miatt keresgéltem Frank Zappa képei között (!). Így akadtam a csatolt képre és Frank mondására: "A mind is like a parachute. It doesn't work, if it isn't open". (Az elme hasonlít az ejtőernyőre. Ha nincs nyitva, nem működik.) Ő is tudja, a zene (nyelv, matematika, foci és bármilyen emberi tevékenység, a gazdaságpolitika, a diplomácia és az ország vezetése) csak nyitott aggyal űzhető. Nyissunk!

Segít ha bejöttök Oláh Kálcsit és Bódis Zsuzsát meg a többieket hallgatni az iFbe. Van kézműves sör és bor, azok is nyitott aggyal készültek. A hatás kellemes, és másnap újra lehet nyitni.
_

Nincsenek megjegyzések: