2013. január 22.

kb 720 (vagy 175) ebédmenü választható naponta


Ezt azoknak is írom, akik úgy emlékeznek, jók voltak matekból, a gyerek meg tanulja meg a binomiális tételt, azzal lehet csajozni. Meg azoknak, akik hozzám hasonlóan utálják, ha ahelyett, hogy hoznák az ebédet, választások elé állítják, kérdések formájában. Meg az egész katyvasz ellen és mellet. 


Szóval szeretnek(szerettek?) nálunk menüzni, el is határoztuk, hogy kitalálunk valami jobbat (mást). Ennek az lett megoldása, hogy a M.E.ester Marton Endre sütött paradicsomos tortillát és mindenféle pácolt húsokkal (meggyes sörben pácolttal pl.) meg zöldégekkel megtöltötte, szépen feldíszítette mártással és elégedetten megettük, hogy megvan, ez lesz. Minden nap. De, hogy ne legyen uncsi, lehessen azért választani, lesz három féle hús, kétféle szósz, kétféle zöldség, ja és vega. És lesz kétféle leves (ez változik, de mindennnap kettő, egy vega, egy hússal) és palacsinta, mondjuk három féle. Variáció, vágja rá Steimann a jó tanuló: 2 leves, 4 töltelék (vega is) 2 zöldség, 3 mártás, 3 palacsinta az 144. Na ja, de ha a vega következetes, akkor a vega leves a vega burritoval megy csak, tehát nem tiszta variáció: 90. De nem is kell mindent kérni, minden választáshoz adjunk egyet (nem kéri), így 720. Ebben benne van az is, hogy nem kér semmit, ők vannak a legtöbben. Van aki be is jön, marad a 719 helyett a 720 (az eggyel előző közbevetés nem áll, én pl. képes vagyok zöldéglevest és csirkés burritot kérni).

Utólagos beszúrás: persze, hogy elszámoltam, a burrito-t senki sem fogja tészta nélül kérni  stb. Újabb számításunk szerint 25 féle burrito 2x4x3+1=25 és 2x3+1=7 leves+palacsinta variálva 175 összesen. Erre persze a Juci ma kétféle levest kért ebédre. Az élet bonyolutabb. Ani szakács meg  azt állapította meg, hogy ha kitálalt hét féle burritot, maga sem tudja, melyik mi és kinek.
 
A pincér találékonyságán múlik, hány kérdéssel tudja eldönteni, melyiket a 720-ból (175-ből). Jó esetben egy: ajánl valamit, és azt a kedves vendég elfogadja. (Ez a stratégia akár 720 kérdésig is elmehet, de addigra már nem adunk menüt, viszont ha egyből eltalálja, akkor kisüt a nap). A kevésbé találékony pincér felteszi az unalmas kérdéseket és (igen-nem kérdések esetén log720  lenne, (kettes alapú logaritmus, felső egész rész) így (melyik mártás stb) 5. (Steinmann megjegyezné, hogy ha nem fontos, hogy eldöntendő kérdést tegyünk fel, egy is elég: "melyiket a 720-ból"). Ha valaki mindent kér, ígérem, jól lakik ("jó" többféle értelemben is).  Mindegy, akkor még kérhet kávét (2x2x2x2x2  félét minimum).

Szóval amíg kihozzák a kaját el lehet gondolkozni, milyen szép az elemi kombinatorika (véges matematika) pl. hány féle képpen oszthatja ki Zsófi pincér (a képen) azt a bizonyos 7 különféle burrito-t a 7 vendég között úgy, hogy senki ne azt kapja meg amit kért. Ha a konyhafilozófia-pszichológia jobban érdekel, akkor azon, hogy miért (vagy miért nem) érezzük komfortosabbnak a világot, ha sok közül lehet/kell választani.

megjegyzés: az első három helyes megfejtő választhat egyet a 2x2x2x2x2 féle vegrnano kávé közül, de a második kérdésre (filozófia) a Rozi filozófia egyetmista-pincér bírálja el a válaszokat!

Gyertek menüzni az iFbe!  

_


Nincsenek megjegyzések: