2013. június 5.

1=2 ? Logika és valóság


Az iF (boldogító) tábláján olvasható ez a mélyenszántó megállapítás. Mélyenszántó, mert ha melléírnánk a kevésbé boldogító, de igaz megállapítást, hogy 1ǂ2 akkor már csak néhány lépés a Riemann sejtés igazolása (egymillió dollár!). Üröm az örömben, hogy a két megállapításból együtt nem csak a Riemann sejtés, de annak a tagadása, sőt minden épkézláb megfogalmazott állítás levezethető. (Reductio ad absurdum, visszavezetés az abszurdra, eset szétválasztással: mi van ha 1=2 és mi ha 1ǂ2. (házifeladat))

Akkor mégis hogy van ez? Egyedül Kópé barátom tette szóvá a kiírást, pedig minden olvasni tudót fel kéne háborítson, de legalább meg kéne nevetessen egy ilyen butaság. Élünk a Ráday utcában, körülöttünk harsognak a buta (hamis, egymásnak ellentmondó) kijelentések. De, -visszavezetés az abszurdra-, ha egyre abszurdabb megállapításokat vezetnek le, egy ponton észre kéne (fogjuk?) venni, hogy a kiindulási állítással van baj (egy másik tulajdonsága a logikának, hogy hamis állításból minden levezethető). De valahogy ez megy ki a köz.. mégsem nevezem gondolkodásnak, ami akkor csinálódik, amikor úgy mondjuk: gondolkozunk.

1ǂ2, és jobb ez így. Mint ahogy az is jobb, ha nem fogadjuk el logikai érvként pl. a fenyegetést. Viszont valóban: a boldog óráknak nevezett időszakban az iFben egy pálinka boldogtalan áráért kettőt adnak. Gyertek az iFbe és maradjatok este 10 után. Kettő vagyis négy (adag) pálinka elfogyasztása után csoda történik: nem bosszankodunk tovább, tudunk nevetni a butaságokon. Aztán elalszunk.
_

Nincsenek megjegyzések: