2014. május 3.

Drágán, de nagyon jótA No Limit fantázia nevű sörről van szó, Kiss Tamás "Hopfanatic" alkotásáról. A No Limit-nek sok érdekessége és nagy irodalma van már, (pedig nemrég, 2012-ben készült). Azoknak akik nem ismerik, de ha meggyőzik őket kipróbálnák, fontos tudni, hogy Kiss Tamás a Rozsnyói házisör főző versenyen első díjat, majd Grand Champion díjat nyert. A díj az volt, hogy a Kaltenecker sörfőzdében főzhet egy főzet sört. Ennek örömére készítette a No Limit-et. De van mégis limit, limitált széria készült (ez a második adag, ha elfogy nem tudni, mikor lesz újra). Megjegyzem, hogy egy sör receptjének elkészítése a sokféle felhasznált anyag és az eljárás számos választható paramétere miatt (hőfokok, időtartamok stb) nagy teret adnak a kreativításnak és a tehetségnek, nagyobbat mint akár a pálinka vagy borkészítés.  

Számunkra az iFben mégis az a fontos hír,  hogy hamarosan csapra kerül belőle egy hordónyi. De az ára két hordónyi. Ennyiért vettük, de mégsem kétszer annyiért adjuk. Tehát megéri. A hatékonyság/ár arány is mellette szól, 22 Bº, (a balling fok sörlé erjedés előtti cukorfoka, esetünkben magasabb, mint egyes boroké), erjedés utáni alkoholfoka 8,6%. Rövid számolással  az adódik, hogy 8,6% fele 4,3%, legtöbbet ekörüli alkoholtartalmú söröket fogyasztunk.

Lássunk túl a számokon, érdemes-e erre a sörre költeni (IGEN)!  Például fontos szempont a sör az íze. Kiss Tamás beceneve "Hopfananatic" vagyis komló rajongó. A No Limit Double Ipa vagy DIPA, ami azt jelenti hogy, egyrészt IPA (Indian Pale Ale), másrészt az erősen komlózott IPA-hoz képest (legalább) duplán. Komló sokféle van, ebbe a sörbe a legfinomabb fajtákból került négyféle.  

Az IPA második két betűje a Pale Ale rövidítése, vagyis felsőerjesztésű sörról van szó, a malátája halványra van pörkölve (szárítva). A felsőerjesztés az alsó erjesztéssel szemben sok "gyümölcsös" mellékízt ad. Mások ilyeneket írnak:

A tavaszra tekintettel kipróbálásra ajánljuk hozzá a pitypang mézzel készült libamáj terrine-t. Gyertek, és szól a jazz.
_

Nincsenek megjegyzések: