2014. június 6.

Káli Ürge olaszrizling 2013


Káli Ürge és barátja az iF sün
Káli Balázs a Simon forrás felé sétálva találkozott először a Káli Ürgével. Ürge pilóta nélküli repülővel érkezett rövid amerikai üzleti útjáról, még a pilóta (nélküli) sapka is rajta volt, amikor beszélgetni kezdtek a borásszal. "Az új világ kedvelt divatja-számolt be tapasztalatairól az Ürge- a pezsgő ízű fehérbor. Like Champagne, ahogy az amerikai mondja".

Balázs gondolataiba merülve tért haza. Utánanézett a Kálfalvi levéltárakban a rózsakeresztesek titkos receptjeiben. Szerencsére épp szüretelték a legendás Bács-hegyi szőlősben a 13-as rekord olaszrizlinget. "Nem hagyjuk csak úgy gyorsan elforrni"- határozta el Balázs, és 16 fokra állította a Káli medence hőmérsékletét, hat hétig úgy is hagyta, egyenletesen, szépen. A számítás bevált, az  élesztőgombák a hűvösben arra fordították energiájukat amire kell, még el sem használódtak teljesen mikor a bor kiforrrt, a kívánt alkoholfokot elérte. 

A palackokra felkerült az Ürge pilóta sapka nélküli képe, és azóta már a második szállítmány az iF hűtőiben várja a vendégeket. Ruttkai Bori Bora: ezt írja a Szentbékállai hírmondó pletykarovata. 

Ha nem hiszitek, gyertek megkóstolni: Káli Ürge olaszrizling at iF, like champagne!
_

Nincsenek megjegyzések: